5 av 10 vil ha flere parkeringsplasser i handlerushet

natt tog

I en fersk spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 49 prosent av bilister at det er for få parkeringsplasser rundt kjøpesentrene på de travleste handledagene. – Det er langt flere større biler i dag, og dermed blir det oftere trangere å parkere, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.

De fem siste årene har forsikringsbransjen registrert 19.667 «bulkeskader» under Black Week etter påkjørsel på parkert kjøretøy, ryggeulykker samt påkjørsel bakfra, viser tall fra Finans Norge. Erstatningskostnadene er samlet på over 227 millioner kroner.

– Snittet de siste fem år i Black Week er 353 ulykker daglig av typen klassiske bulkeskader, som oftest til eller fra de store kjøpesentrene eller i forbindelse med parkering. Ser en på Black Friday alene er snittet 472 slike ulykker, altså langt høyere. Spesielt før pandemien var Black Friday den store bulkedagen, men siden har mer og mer salg blitt spredt utover uka. Likevel forventer vi at Black Friday i år igjen er tilbake som den store bulkedagen, sier han.

I undersøkelsen, som er foretatt av YouGov i november for Tryg, er det større andel kvinner enn menn som synes det er for få parkeringsplasser. Geografisk topper Oslo med 53 prosent, mens Trøndelag og Nord-Norge er lavest med 46 prosent.

– I fjor var det faktisk flere bilskader torsdagen før Black Friday, men det tror jeg var et unntak. Generelt ser vi for Black Friday at det er flest trafikkulykker i tidsrommet 12 til 15, samt rundt klokken 19. Det verste tidspunktet er utvilsomt rundt klokken 14, og det er mannlige sjåfører i alderen 35-50 år som er verstingen. Faktisk er det rundt dobbelt så mange mannlige sjåfører bak rattet i ulykkene enn kvinner, sier Brandeggen.

Tips for å unngå bilskade i handlerushet:

  • La kvinnene kjøre.
  • Ikke bli stresset av å stå i langvarig kø, og pass deg for pedalsyken, at du kjører inn i noen bakfra.
  • Det kan være lurt å unngå de største kjøpesentrene i handlerushtiden mellom kl. 12 – 20.
  • På parkeringsplasser er det smart å parkere langt fra inngangspartiet. Som regel er det mindre sjanse for sammenstøt der, spesielt når du skal kjøre ut.
  • Rygg inn når du parkerer. Du har bedre oversikt når du skal kjøre ut. Mange bulkeskader skjer idet man rygger ut fra der man har parkert.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.