Ifølge en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Herbalife Nutrition, svarer 17 prosent par i Nordland at de krangler om kostholdet. – Ulike mål, snikspising og økonomi kan fort skape gnisninger i forholdet, mener Michael Thorp, lege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering.
I utgangspunktet skal felles måltider være en arena for kos og hygge, og kan ofte bidra til å pleie forholdet hjemme. Det fordrer imidlertid at man klarer å enes om hva som skal stå på bordet – noe hvert fjerde par i Nordland ser ut til å ha vanskeligheter med grunnet ulike helsemessige mål. Slikt kan det fort bli bråk av, mener Thorp.
– Det er viktig at man har stor takhøyde og åpen dialog om hverandres matpreferanser, men aller viktigst er kanskje å etablere noen faste, felles måltider, før man nødvendigvis korrigerer de i en sunnere retning. Måltidene er vår viktigste relasjonsbygger, så det å komme med noen «alvorsord» om kosthold under middagen, kan bare gjøre vondt verre, sier Thorp.
Tallene viser også, på landsbasis, at omtrent halvparten av norske kvinner mener de har en sunnere livsstil enn sin mannlige partner. Påstanden underbygges ved at menn i større grad enn kvinner tror partneren oppfatter sin egen livsstil som usunn.
– Dette kan jo ha en sammenheng med de ulike helsemålene. Menn er kanskje mer opptatt av å bygge seg opp, og kan være mer mottakelige for karbohydrater enn kvinner. Det er uansett viktig med en balanse av de ulike næringsstoffene i kostholdet, sier Torp og legger til:
– Er du flink til å innføre mellommåltider i hverdagen med frukt, barer eller shake, kan det bidra til at du unngår de raskeste og ofte usunne middagene som frister når du er som mest sulten.
15 prosent av kvinnene oppgir også at når partneren spiser usunt, blir de selv fristet til å spise mer usunn mat enn det de egentlig vil. I tillegg skjuler hele 16 prosent enkelte måltider for partneren sin.
– Man skal ikke gå på akkord med seg selv for å etterleve partnerens livsstilsmål. Begynner man å skjule måltider for hverandre kan man fort havne i ond sirkel. Et godt tips er å planlegge
mathandelen, men også ukens aktiviteter sammen. Da er begge bedre forberedt og kan lettere stå imot fristelser, mener Thorp.
Selv om valget mellom sunn og usunn mat kan virke åpenbart for enkelte, oppgir 44 prosent av nordlendinger at sunn mat er for dyrt. Når tidsklemma og norske husstanders allerede pressede økonomi legges inn i regnestykket, kan valget for mange falle på usunne, billige og enkle måltider.
– Vi ser at, av de som har helsemessige mål, oppgir hele 6 av 10 nordlendinger at de ønsker å spise sunnere for å oppnå målene, men med dagens rente, strømpriser og økte matvarepriser vil nok diskusjoner om kosthold også ha et økonomisk aspekt, sier Thorp.
Han oppfordrer uansett par til å holde hjemmets måltider til et fristed hvor man ikke tar opp de daglige kranglene.
– Vi er alle under et stort press i hverdagen, og om det er frokost eller middag det er snakk om, skal det å sette seg rundt bordet være en hyggelig arena og et fristed for alle. Spesielt dere som har barn bør innføre en slik regel – dropp leksepraten og sørg først og fremst for at dere i det hele tatt får spist sammen. Det er over et måltid relasjonene pleies og styrkes, avslutter Thorp.