God drikke til pinnekjøtt, lutefisk, multekrem og annen julemat

julemat

Når julen gjør sin entré er det i hovedsak én ting vi nordmenn gleder oss til – nemlig all den gode julematen. Ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, rakfisk, multekrem og julekaker går sin seiersgang i norske hjem i hele desember, gjerne i kompani med ett eller to glass vin.

Det er mye god drikke å velge i når julemenyen skal planlegges, men det er ikke alltid like lett å vite hva man skal gå for. Lurer du på hva som passer best til årets julemat? Her får du noen tips.

Mye god drikke å velge i til pinnekjøtt
Pinnekjøtt kan være utfordrende å kombinere med vin, og mange velger ofte å være på den sikre siden ved å servere det salte kjøttet med øl og akevitt. Dette til tross – det er fullt mulig å finne en rødvin som passer helt ypperlig til pinnekjøtt, så lenge man vet hva man skal se etter. Fordi pinnekjøtt er en kraftig rett med mye salt og fett, er det avgjørende at vinen har mye friskhet og syre.

Dersom rødvin er din favoritt må du i tillegg passe på å velge en vin med moderate tanniner, da tanninene kan komme i konflikt med kjøttets salthet. Brunel Cuvee Sommelongue er en dyp rød rødvin med sval aroma av mørke bær, plomme, litt kjøtt og pepper. Den er ung og fruktig med god fasthet og lengde, perfekt i kombinasjon med pinnekjøtt.

Mange tenker kanskje at kjøtt går best med rødvin, men i mange tilfeller vil det være enda bedre med et glass hvitt. En fruktig og fyldig riesling med restsødme eller god konsentrasjon er ypperlig til pinnekjøtt. Philipp Kuhn Riesling Tradition er en saftig og ukomplisert riesling rik på finesse. Den har en intensiv aroma av modne epler, fersken og aprikos og er en vin med smeltende og fruktig sødme. Dette er smaker som går hånd i hånd med pinnekjøtt og tilbehøret som hører til. Dersom pinnekjøttet ikke er så salt, er Kein Name Riesling en passende vin. Den har aromaer av gule frukter, blomster og mineralitet, samt en fruktig munnfølelse med frisk og fin syre i avslutningen.

Champagne til pinnekjøtt er en kombinasjon som sjeldent slår feil, så dersom du vil imponere gjestene litt ekstra i år, er dette veien å gå. Champagne Louis Roederer bruker 70% av druene fra egne marker og skiller seg derfor fra mange av de store champagneprodusentene. Champagne Louis Roederer Brut Premier og Champagne Louis Roederer Brut Vintage 2012 er begge fruktige og aromatiske med syrefrisk avslutning, perfekt til pinnekjøtt.

Rødvin eller hvitvin til ribbe?
Som pinnekjøtt består også ribbe av mye salt og fett, men her er det i større grad tilbehøret som er utfordringen. Tilbehør som rosenkål med bitterstoffer, tytterbær med syre og gulrøtter og svisker med noe sødme, gjør at vinen som velges ut må være fyldig, syrefrisk og fruktig.

Også her er riesling et godt valg. Kvalitetene i Philipp Kuhn Riesling Tradition går like godt sammen med salt pinnekjøtt som med ribbe og alt av tilbehør. Den saftige aromaen av fersken, aprikos og eple passer perfekt med et lekkert ribbemåltid. For de som foretrekker rødvin vil Brunel Cuvee Sommelongue også her være et godt valg. Fruktige mørke bær og krydder er ypperlig for julens mange kjøttretter.

Champagne og lutefisk er en uslåelig kombinasjon
Lutefisk gjør godt av å kombineres med vin, så lenge man tar tilbehøret i betraktning. Poteter, ertestuing, brunost og hvit saus er enkle å ta hensyn til, men bacon og sennep er noe vanskeligere. Her er det først og fremt hvite viner som briljerer.

Turckheim Pinot Gris er en allsidig matvin som passer til det meste til havs, på grunn av dens gode fylde og fruktighet. Cave de Turckheim holder til i Alsace i Frankrike og er kjent som en av de aller beste produsentene av Alsacevin. Du kan derfor være sikker på at denne vil falle i smak til neste lutefiskmåltid.

Riesling og Champagne er begge flotte kandidater når man skal velge vin til lutefisk. Kein Name Riesling passer ypperlig til lett saltede retter med en fruktig og mineralsk munnfølelse. Champagne Louis Roederer er et spennende følge til lutefisk, og gir retten det lille ekstra du ikke vil være foruten.

Velg hvitvin til juletorsk
Det er ikke noen hemmelighet at torsk går best med hvitvin, og det er selvfølgelig også tilfellet i jula. Juletorsk er en mager rett, uansett om man velger poteter, rotmos, smør eller saus som tilbehør, og det er derfor viktig at vinen ikke overdøver torsken.

Turckheim Pinot Gris er ikke bare lutefiskens venn, den passer også ypperlig til juletorsk. Den fruktige, svakt krydrete aromaen til vinen gir er svært god i kombinasjon med denne retten. Også riesling passer godt her, denne gangen en fra Charles Smith. Kung Fu Girl Riesling er en vin som passer utmerket til norsk sjømat. Den er frisk og livlig med duft av eple, sitrus, ananas og et elegant mineralsk preg. Den lange, friske og fruktige ettersmaken gjør seg godt med en tallerken hvor lekker juletorsk spiller hovedrollen.

Forfriskende bobler til rakfisk
For mange blir det ikke ordentlig jul før man har hatt et skikkelig rakfisklag, og da er det viktig at drikken er på plass. Rakfisk har en kraftig smak man skal være forsiktig å kombinere med hva som helst. Den kan fort overdøve de gode elementene i en vin, og fremme de man ikke vil kjenne for mye av som alkohol og tanniner.

Igjen er Champagne en ypperlig medspiller. Boblene gir en forfriskende munnfølelse og gjør smaksløkene klar for en ny bit. Champagne Louis Roederer er også her en perfekt kandidat, med sin imponerende champagneportefølje med noe for enhver smak. Dersom du foretrekker riesling, vil Kein Name gjøre en like god jobb her, som til lutefisk og lettsaltet pinnekjøtt.

Ekstra kos med noe søtt til multekrem
Det er ikke uten grunn at multekrem for mange er den utvalgte desserten på julaften. Multer er utrolig godt, og det er lett å kose seg når dette står på menyen. Å kombinere rød- eller hvitvin med multebær er derimot ikke like enkelt, selv om kremen gjør det noe enklere. Da er det bedre å omfavne dessertånden og velge noe søtt.

Nederburg Noble late Harvest er en sørafrikansk dessertvin fra landet mest prisbelønnede vinhus. Den passer perfekt i kombinasjon med dessert, da særlig til multer. Med stor fruktighet av aprikos, sitrus og syltet frukt er den et passende tilskudd til en kremdessert, uten å overdøve eller stjele oppmerksomheten til kveldens stjerne.

Portvin til ost og julekaker slår aldri feil
Det blir ingen jul uten julekaker! Vi nordmenn er tradisjonsdyr og mange baker gjerne syv slag hvert år, dersom tiden strekker til. Gjør den ikke det blir det butikkjøpte kaker i store mengder. Julekaker er gode å knaske på når som helst, men blir ekstra gode når fantasien slipper til. Har du for eksempel noen gang smakt pepperkaker med blåmuggost? Med et glass portvin i hånden kan julen bare ringes inn.

Taylor’s LBV 2013 er helt fantastisk i kombinasjon med ost og julekaker. Den har pepperpreget frukt i nese og smak, er konsentrert og rik og har en lang ettersmak. Portvin er det perfekte tilskuddet i julen, om det så er til ost og kjeks eller sjokolade. Er det ikke portvin og julekaker en tradisjon hjemme hos deg, bør det absolutt bli det. God jul!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.