Tryg vil ha påbud om redningsvest i fritidsbåt

speedbåt

Tryg mener det bør innføres et påbud om redningsvest for alle fritidsbåter: – Dagens regelverk påbyr bruk av vest for båter opp til 8 meter, og det er ikke tilstrekkelig, sier Hans-Jørgen Molvig, direktør i Tryg Forsikring.

I en fersk undersøkelse, foretatt av YouGov for Tryg Forsikring, svarer 69 prosent at det bør innføres påbud om redningsvest til alle om bord i fritidsbåt opp til 24 meter.

– 7 av 10 av de som druknet fra fritidsbåt i fjor hadde ikke vest på, og vi tror et påbud om vest for alle fritidsbåter vil være et effektivt holdningsskapende tiltak for å få ned antall dødsulykker til sjøs. Mange kunne vært reddet dersom de hadde redningsvest på, sier Molvig.

Sjøfartsdirektoratets ulykkesstatistikk viser at av 137 omkomne i fritidsbåtulykker de siste fem år, hadde 82 av disse ikke redningsvest.

– Personer faller i vannet også fra større båter, og det oppstår et kunstig skille når de i båt på 8 meter er pålagt å ha vest på seg og kan bli bøtelagt ved manglende bruk, mens de i båt på 8,1 meter slipper et slikt pålegg. Tryg ønsker at sikkerheten til sjøs løftes til å bli like viktig som sikkerheten i veitrafikken. I bil er alle pålagt å bruke bilbelte uansett størrelse på bilen. Slik burde det vært på sjøen også når det gjelder fritidsbåter, at alle var pålagt å bruke redningsvest om bord, sier Molvig.

I undersøkelsen, som er utført av YouGov i midten av mai, kommer det også frem at andelen kvinner som ønsker påbud om redningsvest er høyere enn hos menn, 72 mot 65 prosent.

Aldersmessig finner en høyest andel i 60+ år som svarer ja med 75 prosent, og lavest i aldersgruppen 18-29 år med 61 prosent. Geografisk er høyeste andel som svarer ja i Trøndelag og Nord-Norge med 73 prosent, og lavest i Oslo med 58 prosent.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.