– Altfor mange kjører med farlige dekk

bil ratt speedometer

Sommeren er høysesong for alvorlige bilulykker i Norge, og mange er ikke klar over at de kjører med farlige dekk på bilen. 

– Det er helt sjokkerende hvor mange nordmenn som kjører hele sommeren på piggfrie vinterdekk, og det er svært farlig. Piggfrie vinterdekk er konstruert for kalde temperaturer og har en helt annen gummiblanding og et annet mønster enn sommerdekk, sier produktsjef hos Continental Dekk Norge, Knut Knudsen. 

For en tid tilbake gjorde Continental Dekk Norge egne tester for å finne ut forskjellen på bremselengden mellom sommerdekk og piggfrie vinterdekk på sommeren. De kjørte i 80 km/t, og skulle bråbremse på våt asfalt. Etter mer enn 50 forsøk var bremselengden i snitt åtte meter lenger med de piggfrie vinterdekkene enn med sommerdekk. 

– Disse åtte meterne kan være forskjellen på liv og død, og derfor har vi hatt holdningskampanjer og gått ut med budskapet om hvor farlig det er å kjøre med piggfrie vinterdekk en rekke ganger. Men vi ser at vi må fortsette å gå ut med dette budskapet hvert eneste år.

En landsdekkende undersøkelse gjennomført av Infact på vegne av Continental Dekk Norge viser nemlig at 18,5 prosent av de spurte sier de har kjørt en hel sommer med piggfrie vinterdekk. 

– Det er 18,5 prosent for mange, mener Knudsen. 

I Norge er det ikke forbudt å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren. Det bør det bli, ifølge Knut Knudsen. 

– Spørsmålet er om aktsomhetsparagrafen i Veitrafikkloven, paragraf 3, som gjør at man kan kreve at bilen skal være skodd etter forholdene, er nok. Vi mener ikke det, da vi vet hvor mange som kjører med piggfrie vinterdekk på sommeren og hvor farlig det er. Vi mener derfor det bør bli forbudt å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren, i likhet med piggdekk, avslutter Knut Knudsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.