Stortinget er vertskap for stor nordområde-konferanse i Bodø

stormen bibliotek

Parlamentarikere fra Norge, EU, Island og Russland samles i Bodø 19. – 20. november til Den nordlige dimensjonens parlamentarikerforum. Samarbeid innen transport, miljø, helse og kultur står på dagsorden.

– EU, Island og Russland er viktige samarbeidspartnere for oss, og er våre nærmeste naboer. Vi har felles interesser i mange saker, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Den nordlige dimensjon ble opprettet i 1999 for å knytte EU tettere til det regionale samarbeidet i nordområdene. Samarbeidet foregår gjennom konkrete prosjekter og ekspertsamarbeid innen temaene miljø, helse, transport og kultur.

Les også:  Hjemmelading vs. Offentlig lading: Et kunnskapskompendium for elbileiere

– Samarbeidet i Den nordlige dimensjon er viktig for å styrke den bærekraftige og økonomiske utviklingen i nordområdene, sier Trøen. Hun åpner konferansen tirsdag 19. november.

Til konferansen kommer blant andre samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, visepresident Othmar Karas fra Europaparlamentet og visepresident Olga Epifanova fra Statsdumaen i Russland.

I anledning 20-årsjubileumet for Den nordlige dimensjon kommer den tidligere finske statsministeren Paavo Lipponen, som var initiativtaker til Den nordlige dimensjon. Fra Stortinget deltar også representanter fra Nordisk råds delegasjon og fra Stortingets delegasjon til det arktiske parlamentarikersamarbeidet.

Les også:  Hjemmelading vs. Offentlig lading: Et kunnskapskompendium for elbileiere

Transportsamarbeid, maritim sikkerhet, miljøsamarbeid og bærekraftig turisme i nordområdene er blant temaene som blir tatt opp under parlamentarikerforumet. Tiltak mot antibiotikaresistens blir også et viktig punkt på agendaen onsdag.

Forumet skal vedta et sluttdokument som vil bli sendt til medlemslandenes regjeringer og berørte organisasjoner på nasjonalt og regionalt nivå.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.