Slik holder du rotter og mus borte i vinter

rotte

Milde vintre gjør at bestanden av mus og rotter øker. Vond lukt, lort og lyder i veggene er tegn på at skadedyrene har flyttet inn i boligen din.

I løpet av vinteren får forsikringsselskapene inn mange saker fra boligeiere som har fått uønsket besøk av smågnagere. Hvor mange og hvor omfattende skadene er, varierer fra år til år. I 2014 var det museår, og vanlig syklus er museår hvert fjerde år, på grunn av naturlige svingninger i bestandene av byttedyr og rovdyr.

– De største skadene kan koste flere hundre tusen kroner, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

Lager lyd
Ifølge skadesjefen er det flere tegn på at skadedyrene har kommet på besøk.

– Hvis du opplever ukjent og vond lukt fra steder du ikke helt klarer å lokalisere, kan det tyde på uønsket besøk. Et annet tegn er små, svarte lort rundt i huset, ofte i kjellere eller på loft. Mus og rotter lager også lyder i veggene, mens de kravler rundt, sier Persson.

Hun forteller at elektriske ledninger og vannrør er spesielt utsatt, og at det i verste fall kan oppstå brann eller vannlekkasjer.

– Smådyrene går også løs på treverk og isolasjon, som kan ødelegge viktige bygningskonstruksjoner og føre til fuktskader, sier Persson.

Tett sprekkene
Har du først fått skadedyr, kan man prøve å bli kvitt dem gjennom feller. I andre omgang bør man ta kontakt med firmaer som er spesialister på å fjerne dem.

Det beste er å unngå at de i det hele tatt kommer inn huset.

– Et godt råd er å tette igjen sprekker i grunnmur og vegger. Mus trenger ikke mer enn 6-7 mm åpning for å ta seg inn, sier Persson, som anbefaler i kontrollere kjellere og loft.

Bekjempelse av skadedyr er ikke en del av standard hus- og hytteforsikring. Det samme gjelder skadene som gnagerne forårsaker. Du må ha tegnet råte-/ skadedyrforsikring for bekjempelsen, og en tilleggsdekning (som feks. Husforsikring Pluss eller Hytteforsikring Pluss) for følgeskader av skadedyr.

– Mange har ikke tenkt på risikoene som mus og rotter utgjør. Et godt tips er å sette seg inn i egne forsikringsbetingelser, slik at man unngår dyre overraskelser, sier Persson, som ønsker å dele Codans tips for å holde rotter og mus unna.

Slik holder du rotter og mus borte:

Tett igjen sprekker i grunnmur og vegger.
Tett sprekker, lufteluker og ventiler med finmasket metallnetting.
Unngå klatremuligheter. Rotter og mus er gode klatrere, så unngå stiger og grener fra trær eller busker langs husveggene.
Hold hagen ryddig og sett lokk på komposten eller tøm den for gammel nedfallsfrukt o.l.
Klipp gresset. Gnagerne liker seg ikke på åpne gressplener; der mangler de gjemmested for rovdyrene.
Ikke oppbevar hundefôr, fuglefrø eller annen mat i garasje/utebod.
Rengjør regelmessig. Matrester under kjøleskap og komfyr er koldtbord for smådyrene.
Sørg for at toalettets vannlås er i orden. Rotter kan finne vei inn til boligen via kloakken.
Kontroller loft og kjeller jevnlig.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.