En av tre menn dropper redningsvest i båten. – Når menn topper dødsstatistikken til sjøs, bør varsellampene blinke, sier Annika Persson i Codan Forsikring.
En undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Codan Forsikring viser at menn dropper redningsvesten oftere enn kvinner. En av tre menn som har vært på sjøen siste året, svarer at de har droppet redningsvesten. En av fem kvinner har gjort det samme.
– Statistikk tyder på at det er en klar sammenheng mellom bruk av redningsvest og hvor alvorlig ulykken er, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.
Tall fra Havarikommisjonen viser at 23 personer omkom i fritidsbåtulykker i 2018. 19 av disse var menn, mens 4 av de omkomne var kvinner.
– Det er skremmende at ikke menn tar sikkerhet på sjøen mer alvorlig, sier Persson. Hun mener at tallene bør være en øyeåpner for menn, som både topper dødsstatistikken og er sløvest på bruk av redningsvest.
Ifølge Havarikommisjonens kartlegging ble de fleste omkomne funnet uten redningsvest. Flere av de omkomne hadde festet redningsvesten feil.
– Redningsvester redder liv. Selv om vi er flinkere til å sette redningsvest på barna, har de voksne mye å gå på. Bruk redningsvest selv om du mener at du mestrer forholdene, sier Persson.
I mai 2015 ble det påbudt å bruke redningsvest i fritidsbåter under åtte meter. Politiet kan gi bøter for manglende bruk av flyteutstyr.
– Påbudet om bruk av redningsvest, sammen med godt informasjonsarbeid fra organisasjoner som Redningsselskapet, har bidratt til at antallet dødsulykker har gått noe ned de siste ti årene, sier Persson, som mener det er mye arbeid som gjenstår når 23 personer mistet livet i småbåtulykker i fjor.
Norstat-undersøkelsen viser at det er sørlendingene som oftest lar redningsvesten ligge. Nesten halvparten svarer at de har vært ute på sjøen uten redningsvest siste året.
– Selv om sjøen er stille og været er godt, bør man prioritere sikkerhet. La redningsvest bli en vane, både for deg og barna, sier Persson.