Sjokktall: 3 av 10 båteiere i Nordland kan ikke lese og forstå et sjøkart!

småbåt

Mange har sjøkart med seg i båten, men ikke alle kan bruke det, viser en fersk undersøkelse fra Gjensidige. Forsikringsselskapet Gjensidige har spurt båtfolket om deres forståelse av sjøkart, enten på papir eller digitalt.

– Selv om mange svarer at dette kan de, er vi mest bekymret over alle de båtførere som sier de ikke kan lese og forstå et sjøkart, sier Pål Rune Eklo som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

I Nordland svarer 29 prosent at de har dårlig eller ingen forståelse av sjøkart. 66 prosent mener de leser sjøkart svært godt eller ganske godt. Det er Ipsos som har foretatt undersøkelsen.

– Den gir et bilde av at det er mye usikkerhet blant mange båtførere, mener Eklo.

Det er dobbelt så mange menn som kvinner som sier de har god kunnskap om dette. Tryggest er de som er godt voksne og som har hatt båt en tid.

Stol ikke blindt på elektriske hjelpemidler
– Stol ikke kun på at elektroniske hjelpemidler som kartplotter, GPS og autopilot alltid fungerer, advarer Eklo.

Han mener det er viktig å ha papirkart og kompass som backup i båten, og ikke minst at en er i stand til å bruke det hvis det skulle bli nødvendig. Det er også viktig å se ut av «vinduet» for å sjekke om kartet faktisk stemmer overens med sjølandskapet.

– Sjøkart går ut på dato. Sjekk datostemplingen, også på elektroniske kart. Det anbefales på det sterkeste å benytte oppdaterte kart, avslutter han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.