Rana Gruber skal kutte alle CO2-utslipp innen 2025

Rana Gruber

Elektrifisering skal bidra til at Rana Gruber når målsettingen om å være CO2-fri i 2025, som den første jernmalmgruven i verden.

– Vi er stolte over å være den jernmalmprodusenten med lavest miljøavtrykk i verden. Samtidig er kravene stigende hos kunder og samarbeidspartnere, og ved å sette enda mer ambisiøse klimamål forventer vi å kunne styrke Rana Grubers konkurransekraft på lang sikt, sier Gunnar Moe, adm. direktør i Rana Gruber.

Det tradisjonsrike selskapet i Mo i Rana har planer om å bli verdens første produsent av jernmalm helt fri for CO2-utslipp, et mål de skal nå i løpet av 2025.

Les også:  Gjør det enklere å søke om helse- og omsorgstjenester i Rana

Med kort vei til havnen i Gullsmedvik med jernbanetransport har Rana Gruber et godt utgangspunkt, og prosesseringen av jernmalmen er allerede drevet på 100 prosent fornybar energi.

Selskapet jobber med en elektrifisering av maskinparken, i tillegg til at det er en satsning på del-elektrifisering av Nordlandsbanen. Rana Gruber deltar dessuten i et pilotprosjekt med hydrogendrevne lokomotiver i samarbeid med Sintef og NTNU.

– Selv om CO2-utslippene allerede er svært lave i bransjesammenheng er målet å bli fullstendig karbonfrie innen fem år gjennom prosjekter som krever en del nybrottsarbeid, men hvor vi ønsker å gjøre vårt for å få i gang viktig utvikling både for oss og for samfunnet, sier Moe.

Les også:  Rana kommune forberedt på mildvær

I sum investeres et tresifret millionbeløp i innsatsen på kort og mellomlang sikt. Målet er blant annet å vise at løsninger som er bra for miljøet, klimaet og samfunnet også lønner seg for næringslivet.

– Langsiktige investeringer i grønnere og mer effektive løsninger lønner seg ikke bare for miljøet og klimaet; det er også økonomisk lønnsomt fordi det både gjør arbeidet mer sømløst og gjør produktene mer attraktive på et marked som stiller stadig høyere krav, sier Moe.

Les også:  Nye retningslinjer for særlig farlig skolevei i Rana

Gruvesjefen håper ikke minst satsningen kan bidra til å vise at mineralnæringa tar sitt mandat på alvor, og at de vil være med å gjøre sin del av innsatsen mot reduserte CO2-utslipp på lands- og verdensbasis.

– Mange og store teknologiske prosesser og grundige hensyn til miljø og klima legger grunnlaget for dagens mineralutvinning. De tiltakene vi skal iverksette fremover vil fremtidssikre Rana Gruber og våre nesten 300 arbeidsplasser, sier Moe.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.