Roper varsko: Norge kan bli uten kritiske varer om transporten stopper opp

vinter vei

Elektroforeningen roper varsko, og advarer om at det kan bli mangel på kritiske varer om transporten stopper opp. De fleste store transportørene har nå erklært force majeure som følge av koronaviruset og tiltakene myndighetene har satt i verk.

– Nå må myndighetene på banen for å sikre at transportårene for varer rundt om i Norge og inn og ut av landet holdes åpne og at mest mulig av varetransporten får gå som normalt.

Les også:  Grønn plattform: 1 milliard kroner til elleve store grønne omstillingsprosjekter

Det sier Per Øyvind Voie, næringspolitisk direktør i Elektroforeningen (EFO).

EFOs medlemmer leverer varer og utstyr landet rundt som er kritisk for blant annet strømforsyning og elsikkerhet. Nå er flere av medlemmene bekymret for om varene kommer frem i tide. 

– Vi støtter helt og fullt de tiltakene myndighetene gjør for å begrense spredningen av koronaviruset og stiller oss lojalt bak disse. Samtidig er vi bekymret for at stengte grenser skal føre til problemer med vareleveringene. Det er helt nødvendig at myndighetene tar grep for å sikre at det ikke skjer, sier Voie.

Les også:  Én av ti har eller kan ha blitt utsatt for dataangrep

Han nevner flere mulige tiltak:

  • Unntak i karantenebestemmelsene for sjåfører
  • Sikkerhet for at utenlandske sjåfører fortsatt kan krysse grensene og levere varer rundt om i Norge
  • Gjøre det lettere å midlertidig ansette sjåfører som er permittert fra andre bransjer i transportnæringen

Voie forsikrer også om at bransjen selv vil gjøre det de kan for at varer skal komme frem og at sjåfører skal unngå smitte.

Les også:  Redningsselskapet krever nullvisjon for drukningsulykker

– Det innebærer å følge myndighetenes råd for smittereduserende tiltak, i tillegg til at det gjøres grep for å redusere behovet for kontakt mellom sjåfører og andre ansatte.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.