Omtrent en av tre vil forby privat fyrverkeri

fyrverkeri

En ny undersøkelse viser at 64 prosent er helt enig eller noe enig i at det er riktig å forby privat fyrverkeri på nyttårsaften. Blant disse er 36 prosent helt enige om at fyrverkeri rett og slett bør forbys.

– Privat fyrverkeri bør forbys i byer og tettsteder, sier Kjetil Lein, visepresident i NITO.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon, NITO. 1009 respondenter har deltatt i undersøkelsen.

Den viktigste grunnen til at folk vil forby privat fyrverkeri er at det bidrar til brann og personskader (58 prosent svarer dette), etterfulgt av at fyrverkeri skremmer dyr, både i private hjem og i naturen (27 prosent svarer dette). Det at fyrverkeri er sløsing med penger er det imidlertid få som mener (6 prosent).

Dette bekymrer visepresident i NITO og kommuneingeniør, Kjetil Lein.

 – Hvert år blir folk skadet av fyrverkeri og små og store branner oppstår. Dette skjer selv om folk har blitt flinkere til å bruke beskyttelsesbriller og at det er forbudt å skyte opp raketter med styrepinner, sier Lein.

Han legger til at NITO har mange medlemmer som jobber i brann- og redningsetatene rundt i landet. De rykker hvert år ut til ulykker og branner som følge av fyrverkeri på nyttårsaften.

– Jeg skjønner godt at folk ønsker å ha det hyggelig i disse koronatider, og at det kan være spennende med privat fyrverkeri. 

Men han understreker at folks liv og helse må komme først. 

– Ulykker i forbindelse med fyrverkeri har tragiske følger for enkeltmennesker hvert år, med alvorlige personskader og materielle skader. Bare øyeskadene alene er god nok grunn til at norske politikere bør innføre forbud mot privat bruk av fyrverkeri, sier Lein, og legger til:

– Fyrverkeri kan være farlig dersom det ikke håndteres på en riktig måte. Det er viktig at alle tar ansvar og følger bruksanvisning og bruker anbefalt beskyttelsesutstyr, dersom de skal skyte opp på nyttårsaften.

I tillegg til skader på mennesker og verdier, er fyrverkeri skremmende for både ville dyr og husdyr.

 – Hvert år blir husdyr traumatisert og skadet å grunn av fyrverkeri. Husdyr som hunder, hester og kyr er spesielt utsatt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.