Slik hjelper du hunden på nyttårsaften

jul

Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, men du kan gjøre en slitsom kveld enklere for familiens firbente venn.

Mattilsynet oppfordrer derfor alle hundeeiere til å ta ekstra godt vare på hunden sin på nyttårsaften. -Nyttårsaften er svært belastende for mange hunder fordi de er redde for høye lyder. En skuddredd hund må ikke være alene på nyttårskvelden, og hunden må skjermes for lydinntrykkene, sier seniorrådgiver og veterinær Sigrid Engeland i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.

Gode råd til hundeeiere på nyttårsaften:

• Ikke la hunden være alene hjemme hvis den er redd for høye lyder eller fyrverkeri. Det kan forsterke ensomhet og frykt. Hvis du er invitert bort, bør du ta med deg hunden.

• Gi den gjerne mat litt sent, en mett hund faller lettere til ro.

• Gå en lang tur på ettermiddagen, så er hunden sliten når kvelden kommer.

• Pass på at hunden (og katten) ikke kommer seg ut og stikker av gårde. Hvert år stikker redde dyr av, og utløser leteaksjoner.

• Ikke ta med deg hunden ut for å se på raketter.

• Dersom hunden ønsker å gjemme seg, kan det være lurt å la den få lov til det.

• Vurder å la den veldig redde hunden få være på et rom med minst mulig lysblink og lyder. Det er viktig å finne et rom hvor hunden føler seg trygg. Kanskje ønsker hunden at du er sammen med den?

• Ta gjerne med hunden til et sted der det ikke er så mye fyrverkerier, for eksempel på hyttetur, hvis du har mulighet for det.

• Prøv å avlede oppmerksomheten. Lyd fra radioen kan fungere «normaliserende» for noen hunder, mens andre blir stresset av dette. Rakettlydene overdøver uansett radioen. Prøv deg fram.

• Ikke forsterk hundens frykt ved å trøste og vise bekymring. Lat som ingenting. La hunden få være i fred, eller la hunden få være nær deg. La hunden få bestemme selv. Du kan også aktivere hunden med innendørs lek, så får den noe annet å være opptatt av.

• Kontakt veterinær hvis hunden er virkelig redd for fyrverkeriet. Det finnes alternative løsninger som kan dempe angsten. Men ikke driv «selvmedisinering» med legemidler gitt til annet dyr eller i annen sammenheng. Gi hunden for all del ikke menneskemedisin! Det er bare veterinærer som kan forskrive medisiner til dyr, og feil bruk av medikamenter kan forverre situasjonen.

• Hvis lyder og smell er et stort problem, bør du søke råd hos veterinær eller atferdsterapeut. Det må gjøres i god tid før neste nyttårsaften.

Det kan være lurt å venne hunden til lyden fra skarpe smell fra den er valp. Noen spiller jevnlig av fyrverkeri-lyd fra cd eller lydfil. Andre legger turen forbi skytebanen for å venne dyret til skarpe lyder.

-Vær oppmerksom på at det ikke bare er å utsette valpen for skudd og smell. Treningen må være planlagt, ellers risikerer du å gjøre valpen skuddredd med treningen, sier Sigrid Engeland.

Mange kjæledyr opplever endrede rutiner i julehøytiden, noe som kan være stressende for dem. Husk at både hunder og katter har behov for ro og mange timers søvn hver dag. Hunder vil gjerne være med familien sin. Noen hunder, særlig unge hunder, kan imidlertid ha vanskelig for å slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i familieselskap. Sørg for å skjerme dyrene hvis de blir stresset.

Både hunder og katter kan ha glede av litt variasjon i kosten, men de kan de også få fordøyelsesproblemer hvis de får mat de ikke er vant til. Hvis hunden eller katten er vant med én eller noen få typer mat til daglig, er det ikke lurt å plutselig fôre dem på uvant mat. Ligg unna fet og salt mat, som kan gi mage- tarmproblemer; diare, oppkast og i verste fall forgiftning.

-Hvis hunden ikke er vant til å spise bein, kan den få diaré av det, avslutter seniorrådgiver Sigrid Engeland i Mattilsynet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.