Ny undersøkelse: Halvparten mener mediene krisemaksimerer koronaviruset

bodøposten android

Selv om 2 av 3 nordmenn er fornøyd med mediedekningen av koronaviruset, mener nesten halvparten av oss at mediene har krisemaksimert. Det viser AgendaTrackers ferske undersøkelse som også avslører hvilke medier som har vært nordmenns viktigste primærkilde for koronainformasjon.

Analyseselskapet YouGov og kommunikasjonsbyrået PR-operatørene, som står bak undersøkelsen AgendaTracker, har sett nærmere på nordmenns syn på mediedekningen av Covid-19 i 2020. Selv om det virker som om nordmenn generelt er fornøyde – 2 av 3 mener mediedekningen har vært saklig og til å stole på – mener mange at mediene har et stort forbedringspotensial.

– Mer enn 1,7 millioner nordmenn mener at mediene har fokusert for mye på viruset, at mediene til tider har krisemaksimert, og at det har vært for mye useriøs dekning av koronasituasjonen, som kjendishistorier og fly som må lande tidsnok så passasjerene skal slippe karantene. Dette tyder på at mange også har vært misfornøyd med mediedekningen, sier Lukas Loeb, partner i PR-operatørene.

Det er de eldste i befolkningen (60+) som har vært mest fornøyde med mediedekningen, mens de yngre (18-29) i større grad mener at mediene har fokusert for mye på koronaviruset og krisemaksimert.

Sett på enkeltsaker mener 76 prosent at dekningen av nasjonale smittetall har vært god, mens omtrent to tredjedeler av samfunnet mener det samme for dekningen av vaksinasjon, restriksjoner og myndigheters tiltak for å redusere smitte, og koronaens utvikling i utlandet.

Hele 38 prosent av befolkningen oppgir NRK som sin primærkilde for informasjon om Covid-19. Men undersøkelsen avslører at det er en overvekt av eldre.

– Av den norske befolkning over 50 år er det tydelig at NRK rager høyest. Mellom 18-40 er historien noe helt annet, forteller Lukas Loeb i PR-operatørene.

VG, som ligger på andre plass i listen over nordmenns primærkilder for koronainformasjon med 21 prosent, har desidert hanket inn flest unge og unge voksne lesere. Mer enn hver tredje nordmann mellom 18-40 har oppgitt VG som sin primærkilde for informasjon om Covid-19. På siste pallplass finner vi TV2 med 15 prosent. 

– De viktigste årsakene til at NRK og VG gjør det såpass bra i denne undersøkelsen er at de blir ansett som de mest troverdige mediene, og at nordmenn mener de har vært tidligst ute med ny informasjon om Covid-19, sier Lukas Loeb.

Til tross for et år fylt med negative nyheter har AgendaTracker også undersøkt hvilke nyheter med positivt fortegn, og som ikke har noen tilknytning til koronaviruset, som har gjort mest positivt inntrykk i 2020. Og vinneren er soleklar.

– Mer enn annenhver nordmann mener at Bidens seier, og følgelig Trumps tap, i presidentvalgkampen i USA er årets lyspunkt hva gjelder positive mediesaker uten koronatilknytning. Likevel mener så mye som 1 av 5 at ingen mediesaker har gjort noe positivt inntrykk på dem i året som har gått, avslutter Loeb. 

Videre på listen ser vi at Bodø Glimts elleville sesong i Eliteserien sniker seg inn på en andre plass, mens assistert befruktning for enslige og at eggdonasjon blir tillatt i Norge sikrer den siste pallplassen for positive nyheter.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.