Nordland fylkeskommune positiv til havvind

energi strøm

Fylkesrådslederen er sikker på at havvind kommer til å bli en av de store framtidsnæringene i Norge, og ber nå nordlandssamfunnet forberede seg på å ta en større andel av arbeidsplassene i denne næringen enn i olje og gass.

– Det som skjedde sist, da olje- og gassnæringen ble utviklet, skal ikke gjentas. Den gangen satt vi igjen med altfor få arbeidsplasser, selv om Nordland har nesten ¼ av Fastlandsnorges samlede kystlinje, sier fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide. Under Offshore Nordland i Sandnessjøen i dag slo hun til med en ambisjon – og et krav – om at utviklingen skal skje også i nord når havvindnæringen nå skal etableres for fullt langs kysten av Norge.   

– Vi har allerede fiskeri, havbruk og olje og gass som viktige næringer basert på naturressursene våre i Nordland og i Norge. Nå kommer den fjerde, som er havvind. Der skal vi her i fylket være på ballen, og vise hvordan vi kan bruke

den lange nærings- og industrikulturen vår til å utvikle også havvindnæringen i rett retning. I Nordland bor innbyggerne våre over alt. Vi har tatt hele Nordland i bruk, og både alle utdanningsmiljøene våre, bedriftene våre og ikke minst de naturgitte forholdene våre står klare for å omfavne disse nye mulighetene, sier Eide. Hun presiserer samtidig hvor viktig tidlig dialog og god kommunikasjon er i denne sammenhengen.

– Vi må finne måter næringene våre kan sameksistere på. Tidlig involvering, god dialog og åpne prosesser er en forutsetning for å få til dette.

Klar for det som kommer
Et av de første nordnorske havvindområdene er foreslått utenfor Helgelandskysten. Fylkesrådslederen mener industrien vil være godt skodd for å ta imot denne typen næringer, siden den allerede er langt framme i det grønne skiftet.

– På Helgeland kan det fremstå som det er mye krangling og ufred, men næringslivet er altså innmari dyktige på å samarbeide om innovasjon og grønn utvikling. Her har vi miljøer som lenge har jobbet sammen for å få havvind på plass. Ikke bare kan det dekke deler av kraftbehovet, men de som har jobbet for det kan også bidra med stor kompetanse og kunnskap på området, påpeker Eide, og legger også til at fylkeskommunen selvsagt skal være med på laget, og er like ambisiøse som næringslivet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.