Natur og Ungdom skal seile på tokt for klima og miljø

Natur og Ungdom

Natur og Ungdom lanserer nå påmelding til Ungdommens Miljøskute. Sommeren 2023 skal til sammen over 120 seile langs store deler av norskekysten med fullriggeren Sørlandet for å sette fokus på vår tids viktigste sak.

Med denne ekspedisjonen vil Natur og Ungdom spre kunnskap om hav, aktivisme og demokrati. Deltakerne er ungdommer som selv skal være mannskap på skipet og i tillegg lære om hvordan man kan bruke sitt miljøengasjement.

Skuta skal seile ut fra Kristiansand 26. juni og stoppe innom Stavanger, Vevring, Ålesund, Bergen og Arendal, før toktet ender i Fredrikstad etter tre uker på havet. Underveis vil skuta by på spennende arrangementer i havnene som deltakerne selv er med å arrangere. 

-Vi håper dette kan kickstarte mer frivillig engasjement i hele landet og vise ungdom at i møte med klima- og naturkrisen og handlingslammede politikere, er det som gjelder å engasjere seg. Målet med Ungdommens Miljøskute er å bygge dyktige klima- og miljøambassadører som kan ta med seg opplevelsene til sine hjemsteder og spre kunnskapen videre. Dette skal også være et fint ferietilbud for unge folk som ikke har så mange muligheter om sommeren. Jeg gleder meg til å sette seil med en stor gjeng miljøaktivister, sier Tuva Mjelde Refsum, prosjektleder for Ungdommens Miljøskute. 

Om bord på skipet blir det et tett program. Deltakerne skal selv drifte skipet ved å gå vakter og samarbeide for å komme seg framover ved hjelp av naturkreftene. Samtidig planlegger Natur og Ungdom et undervisningsopplegg om havet, politisk påvirkning og aktivisme gjennom aktiviteter, ekspertbesøk, kystkultur, strandrydding, dykking og faglige bolker. Forskere, lokale aktører og internasjonale gjester skal få mønstre om bord. Målet er at deltakerne skal bli trygge på løsninger på miljøproblemene og finne de beste måtene å bruke sitt eget engasjement på.

 -En viktig del av prosjektet er å skape samhold og selvtillit blant unge miljøengasjerte. Vi skal også ha mange praktiske aktiviteter knyttet til naturen og livet i havet, og bare å seile med den 96 år gamle skuta langs den flotte kysten vår vil by på utrolige naturopplevelser. Det man er glad i tar man også bedre vare på. Det budskapet håper jeg ungdommene tar med seg videre til både unge og voksne, sier Refsum.  

Arrangørene håper mange forskjellige unge søker om å være med, både egne medlemmer og andre som ikke har så mye erfaring fra miljøkampen. I tillegg ønsker de å særlig involvere lokal ungdom underveis. I havnene der Miljøskuta legger til underveis planlegger Natur og Ungdom alt fra konserter og dagsturer, til politiske debatter og aksjoner.

Arrangørene håper dette blir en flott mulighet for å involvere lokale aktører, NUs lokallag i området og at interesserte kan komme om bord på skipet for å møte ungdommene. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.