Snart slutt på avgiftsrabatt for ladbare hybrider

lade elbil

Regjeringen og SV er enige om å fase ut avgiftsrabatten ladbare hybridbiler har hatt til nå. For en typisk ladbar hybrid utgjør rabatten nesten 34 000 kroner i avgifter. – Tonedøvt og kommer i tillegg til økte avgifter på elbiler, mener NAF.

I et lite kjent punkt i budsjettavtalen mellom partiene heter det at «Stortinget ber regjeringen foreslå utfasing av vektfradraget for ladbare hybrider senest innen 2025». 

– Dette betyr kort og godt at alle avgiftsfordelene til den ladbare hybriden kommer til å forsvinne i løpet av få år. Muligens fra 2024, senest fra 2025, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

Forslaget vil ikke ha noen innvirkning på de som kjøper en ny ladbar hybrid i 2023. I dag får den ladbare hybriden en rabatt på engangsavgiften, altså den kjøpsavgiften du betaler til staten når bilen kjøpes ny. For en ladehybrid som veier 1600 kg og har 60 km rekkevidde er rabatten på nesten 34 000 kroner i avgifter.

Braadland mener forslaget er tonedøvt, men ikke overraskende:

– Avgiftsrabatten har vært gitt fordi bilen er tyngre enn andre biler, på grunn av batteriet- Og batteri er jo noe myndigheten vil ha mer av. Salgssuksessen til ladbare hybrider har imidlertid lenge vært en stein i skoen på alle politikere som vil ha opp salget av elektriske biler. Så langt i år er det solgt 13 000 nye ladbare hybrider, og er i dag den viktigste konkurrenten til elbilen, sier han. 

Etter mange års avgiftsfritak for elbilen ser NAF at politikerne har ambisjoner om å gjenreise bilen som en kilde til inntekter for staten.

– Endringene i avgiftene på den ladbare hybriden kommer i tillegg til ny vektavgift og moms på elbiler, og økte bompenger og økt omregistreringsavgift for elbil. Det er tydelig at perioden med lavere elbilavgifter er forbi, sier Braadland.

Ladbare hybrider får i dag en avgiftsrabatt på opptil 15 prosent av vektkomponenten i engangsavgiften. For enkelte modeller kan det dreie seg om 30 000 – 40 000 kroner, avhengig av bilens vekt og elektriske rekkevidde. Rabatten er avhengig av hvor lang elektrisk rekkevidde den ladbare hybriden har, med full uttelling på 100 km elektrisk rekkevidde.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.