Nå skal det bli lettere å reparere elektronikk

iphone

Nye krav fra EU skal gjøre det lettere for forbruker å reparere husholdningsprodukter, som tv og kjøleskap. Blant annet skal det bli lettere å få tak i reservedeler i opptil 10 år etter kjøpet.

De nye kravene fra EU skal gjøre det lettere å reparere og resirkulere husholdningsprodukter

– Når det blir lettere å reparere produktene, reduseres behovet for å kjøpe nytt. Da sparer forbrukeren penger, mens klimagassutslippene og ressursbruken ved å produsere nytt går ned, sier direktør i NVE Anne Vera Skrivarhaug

Økodesign sparer elforbruket tilsvarende 1 million elbiler

EU lanserte nylig en stor regelverkspakke om økodesign og energimerking. De nye kravene skal ikke bare gjøre det lettere å reparere og resirkulere husholdningsprodukter, de skjerper også krav til energieffektivitet. Kjøleskap, frysere, vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, fjernsyn og lyspærer er blant produktene som skal bruke mindre strøm enn i dag.

– Som følge av økodesign og energimerking vil vi i 2030 spare 3 TWh i året sammenliknet med i dag. Det tilsvarer elforbruket til over 1 million elbiler i Norge, sier Anne Vera Skrivarhaug, og viser til en analyse av NVE fra 2018 og 2019 . På toppen av dette kommer besparelsene som de nye EU-kravene til energieffektivitet vil gi.

Andre produkter som også får nye krav til energibruk er elektriske motorer, eksterne strømkilder, krafttransformatorer, kjøleapparater med direktesalgsformål og sveiseutstyr.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.