Medieåret 2019: Trump omtales mest, NAV-skandalen ga mest inntrykk

trump

Donald Trump er mest omtalt i norske nyheter og sosiale medier i 2019. Men selv om den amerikanske presidenten dominerer på skjermene og i avisene, er det NAV-skandalen som har gjort mest inntrykk. Det viser AgendaTrackers ferske undersøkelse.

Medieovervåkningsbyrået Meltwater har sammen med analysebyrået YouGov sett nærmere på hvilke mediesaker som har figurert mest i 2019. Som de siste årene fortsetter Trump sin triumfferd som den mest omtalte nyhetssaken/personen i norske medier i 2019.

– Donald Trump har dominert nyhetsbildet de siste årene, og mediesirkuset som er rundt han for øyeblikket kommer til å fortsette. Riksrett, valg i 2020, og en angivelig kontinuerlig heksejakt fra mediene bidrar til å befeste plassen på toppen av omtale-tronen, forteller partner i PR-operatørene, Lukas Loeb.

Nest mest omtalt i norske medier i fjor var bompengesaken, mens den siste pallplassen går noe overraskende til Ole Gunnar Solskjær.

– Det er interessant å se at Ole Gunnar Solskjær er tredje mest omtalt i nyhetsåret 2019. Her har nok samtlige norske medier fulgt med på prestasjoner, uttalelser, spekulasjoner og løse rykter med argusøyne. Det er ikke hver dag at en fotballtrener får mer medieomtale enn vårt eget lokalvalg, sier Loeb.

Videre nedover listen, på plass 4-10, finner vi følgende nyhetssaker i kronologisk rekkefølge: Brexit, kommunevalget, vindkraft, VM i Seefeld, NAV-skandalen, fylkes- og kommunesammenslåingen, og til slutt Shaman Durek og Prinsesse Märtha Louise.

Trump er ikke bare mest omtalt i nyhetsbildet, han troner også alene på topp i sosiale medier. Her har norske kommentarer og innlegg, og hvor sakene/personene er omtalt, blitt analysert og kvantifisert. Nærmest den amerikanske presidenten finner vi Brexit på en andreplass, og bompengesaken hakk i hel på tredje. 

– Mange skulle nok tro at Solskjær var mer omtalt i sosiale medier, men tallenes klare tale viser at han ikke er i nærheten av de tre på pallen. Det kan antyde at mediene er langt mer opptatt av ham enn det publikum er, forteller partner i Meltwater, Heidi Islann.

Selv om «The Apprentice»-stjernen er på alles tunger og fingertupper svarer det norske folk at NAV-skandalen desidert har gjort mest inntrykk på dem i nyhetsåret 2019. Hele ni av ti nordmenn svarer at de er blitt opprørt eller trist av denne saken. Donald Trump har også opprørt nordmenn, men da «bare» 8 av 10.

På motsatt ende av skalaen viser det seg at VM i Seefeld er det som har gjort nordmenn mest glad. Ski-VM er dessuten også den mediesaken som nordmenn mener har vært best dekket i året som har gått. Mer enn 80 prosent av befolkningen mener dette mesterskapet var godt eller svært godt dekket. Det nordmenn mener var dekket dårligst i fjor er utbyggingen av vindkraft. Hver tredje nordmann mener at denne saken har vært dårlig eller svært dårlig dekket.

– NAV-skandalen er fersk og har store konsekvenser for mange nordmenn. Det er også blitt gjort flere fatale feil som følgelig har vekket en del sterke reaksjoner rundt om i det ganske land. Likevel er det spennende å se at sportssakene oppleves som best dekket. Bak VM i Seefeld havner nemlig Solskjær. Politiske nyhetssaker mener nordmenn er dårligst dekket. Det kan dog ha en sammenheng med at nordmenn har mer konsensus i idretten enn i det politiske bildet, avslutter Islann.

Topp 10 nyhetssaker i 2019:

 1. Donald Trump
 2. Bompengesaken
 3. Ole Gunnar Solskjær
 4. Brexit
 5. Kommunevalget
 6. Vindkraft
 7. VM i Seefeld
 8. NAV-skandalen
 9. Fylkes- og kommunesammenslåingen
 10. Shaman Durek og Prinsesse Märtha Louise

Topp 10 sosialemedier-saker i 2019:

 1. Donald Trump
 2. Brexit
 3. Bompengesaken
 4. Kommunevalget
 5. Ole Gunnar Solskjær
 6. NAV-skandalen
 7. VM i fotball for kvinner
 8. VM i Seefeld
 9. Shaman Durek og Prinsesse Märtha Louise
 10. Philip Manshaus

Topp 10 saker som har gjort mest inntrykk hos det norske folk i 2019:

 1. NAV-skandalen
 2. Donald Trump
 3. Brexit
 4. Bompengesaken
 5. Philip Manshaus
 6. Lørenskogforsvinningen
 7. Shaman Durek og Prinsesse Märtha Louise
 8. Fylkes- og kommunesammenslåingen
 9. Vindkraft
 10. Kommunevalget
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.