LESERINNLEGG: Forfølgelse av aktivister i Spania

spania

Josep Lluís Alay er professor i historie ved Universitetet i Barcelona og jobber som sjef for kontoret til presidenten i Catalonia, Carles Puigdemont, som ble ulovlig avsatt av den spanske regjeringen i 2017 etter en selvorganisert folkeavstemning om selvbestemmelse i Catalonia.

Av: Tiago Douwens Prats

Dette var ment å tvinge Spania til å forhandle og gi en demokratisk løsning på det katalanske folkets ønske om å utøve suverenitet med en folkeavstemning for å bestemme prosentandelen av katalanere som ønsket uavhengighet. Spania har ikke ønsket å forhandle om noe og bruker uredelig rettssystemet for å prøve å ødelegge en helt legitim politisk bevegelse.

Som et emblematisk eksempel på den tilbakevendende forfølgelsen av katalanske uavhengighetsaktivister, er Alay gjenstand for absurde anklager: For eksempel har det spanske politiet oppdaget forberedelsen av en invasjon av 10 000 russiske soldater, støttet av Kreml, for å oppnå Catalonias uavhengighet . Det belastende beviset var et dokument funnet av politiet som viste seg å være en oversettelse av en russisk spionasjeroman, som ble bestilt av et katalansk forlag for å oversettes av Alay, som også jobber som oversetter fra russisk til katalansk.

Han ble også arrestert i Tyskland, etter anmodning fra Spania, for å ha vært med Puigdemont på biltur tilbake fra Finland, uten at det ble reist spesifikke siktelser mot ham.

Videre er Alay anklaget for å ha reist til Ny-Caledonia invitert av Kanak-uavhengige som internasjonal observatør av en selvbestemmelsesavstemning holdt i øygruppen for å ha brukt pengene som flybilletten kostet. Denne deltakelsen ga troverdighet til folkeavstemningsprosessen i Ny-Caledonia organisert av franske myndigheter, derfor bør de vurdere Mr. Alay som sin gjest. Det er for Frankrikes ære at Alay ikke skal bli plaget av dette.

En annen anklage om underslag gjelder en motorveiavgift på 11 euro betalt av Alay og innkrevd fra den katalanske regjeringen for å besøke katalanske politiske fanger.

For disse to siste turene ber den spanske aktor om 3 års fengsel og 17 års inhabilitet! Dette minner om anklagen mot Puigdemont for underslag av offentlige midler til folkeavstemningen, da den spanske økonomiministeren Montoro innrømmet at han var sikker på at det ikke hadde funnet sted noe underslag som kunne tilskrives Puigdemont.

Det er ironisk at katalanske ledere blir tiltalt for underslag av offentlige midler i et land hvor det er allment kjent at kongen og medlemmer av kongefamilien har underslått offentlige midler, krevd bestikkelser for oljekontrakter… Hvis korrupsjon virkelig bekymret for dommer burde han ha begynt med Folkepartiet og kongefamilien. Realiteten er at det spanske rettssystemet har forlatt upartiskheten og har stilt seg til tjeneste for hjemlandets enhet, som føler seg truet av den katalanske uavhengighetsbevegelsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.