Slår alarm om basene på Helgeland

nfk

Fylkesråd for plan og næring Linda Helen Haukland er svært bekymret for utviklingen av baseaktiviteten på Helgeland. – Leteaktiviteten får nå en markant oppsving mens basene drives med marginer ned mot en prosent, sier hun.

Haukland tok i høst initativ til å kartlegge utviklingen i aktiviteten på helgelandsbasene.

– Vi vet at det nå planlegges storstilt leteaktivitet utenfor vår stuedør, og har uttrykt en klar forventning overfor selskapene at de da følger Stortingets vedtak om at letevirksomheten utenfor Nordland har Brønnøy som base og at aktiviteten skal bidra til verdiskaping på land, sier fylkesråden, som forventer en økning i aktiviteten framover.

Det var Conoco Philips beslutning om å bruke basen i Kristiansund under sin leteaktivitet framover utenfor Nordland som var bakgrunnen for at Haukland i høst tok initiativ til å kartlegge utviklingen.

– På tross av gjentatte signaler fra nasjonale myndigheter, politiske vedtak og egne møter med oljeselskapene, ser vi fortsatt at baser sør for Nordland benyttes ved oljeaktivitet rett utenfor kysten vår, senest i fjor ved Conoco Philips letebrønner rett vest av Brønnøysund. Dette er ikke akseptabelt, sier fylkesråden.

Hun opplyser om at den foreløpige rapporten viser at basene på Helgeland nå drives med svært knappe marginer ned mot en prosent.

– Det er derfor tid for å slå alarm og varsle om at denne utviklingen må snus dersom disse basene  skal sikres for det som nå kommer, sier hun.

– Videre leting og produksjon av olje og gass utenfor kysten av Nordland forutsetter ringvirkninger på land og bruk av basene i Sandnessjøen og i Brønnøysund, sier Haukland, som vil følge utviklingen nøye framover.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.