Klør hunden? Nå er pollensesongen her

hund

Klør hunden din mer enn vanlig? Da kan den være allergisk mot pollen. Pollenallergi hos hunder handler nemlig mer om kløe enn om rennende nese og nysing som hos oss mennesker. Agria Dyreforsikring gir noen tips om symptomer og behandling.

De siste årene har vi sett at forekomsten av skademeldinger som gjelder allergi hos hunder øker. Ikke alle er klar over hvilke tegn man skal se etter eller hva som kan gjøres for å lindre hundens plager. 

Allergisymptomer:

  • Klør, gnir seg inntil ting eller ruller seg uvanlig mye
  • Slikker eller småbiter mer enn vanlig på poter og ben
  • Får tilbakevendende ørebetennelser
  • Har ofte eksem eller hudbetennelser
  • Rennende øyne, rød på det hvite i øyet

– Som hos oss mennesker er det ulike allergener hunder kan reagere på. Husstøvmidd er det vanligste, men hunder kan også være allergiske mot for eksempel pollen eller mot enkelte ingredienser i fôret, sier veterinær Sara Solheim

For å finne ut om din hund er allergisk, og hva den eventuelt er allergisk mot, bør du søke hjelp av en veterinær. Vær forberedt på at allergiutredning er en prosess som tar lang tid. Veterinæren vil utelukke andre årsaker til hundens symptomer og foreta ulike undersøkelser. På bakgrunn av prøvesvar og hundens symptomer, stiller veterinæren diagnosen.

Allergi kan som regel ikke helbredes, bare lindres. Hvilken behandling hunden trenger kommer an på hva hunden er allergisk mot og hva som fungerer best for akkurat din hund. 

I noen tilfeller vil det holde å vaske hunden ofte med en spesialsjampo, gi omega 3-fettsyrer eller bytte fôrtype. I andre tilfeller trengs det medisinering i form av injeksjoner eller tabletter. 

– En annen behandlingsform som brukes i noen tilfeller er immunterapi/hyposensitivisering. Da fremstilles det en spesiell vaksine til den enkelte hund. Vaksinen inneholder en liten dose av de stoffene hunden er allergisk mot. Dette skal gis i et fast doseringsintervall. Målet er å gjøre hundekroppen i stand til å tolerere allergenene som den reagerer på, og på den måten redusere eller fjerne allergiplagene, forteller Solheim.

Noen ganger kan hunden trenge en kombinasjon av flere behandlingsmetoder for å holde symptomene i sjakk. Dessverre er det også slik at noen hunder ikke blir kvitt plagene sine uansett behandlingsforsøk, men dette er heldigvis sjeldent.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.