Klart for piggdekk: Mange skifter selv

vinter

Søndag kan bilister over hele landet legge om til piggdekk om de ønsker. De fleste overlater jobben til verksteder, men fire av ti skifter fremdeles dekk selv.

– Det er overraskende mange som skifter dekkene sine selv, men har man først investert i en god jekk, hjulmuttertrekker eller hjulkryss, er det som regel en grei jobb dersom bilen står flatt og trygt og været er bra. Samtidig blir man jo bedre kjent med tilstanden til sine egne dekk, og kan lettere bedømme om de bør skiftes ut eller tåler en sesong til, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Resultatet kommer frem i en spørreundersøkelse YouGov har foretatt for Tryg.

Størst andel av de som skifter dekk selv finner en på Vestlandet med 47 prosent, lavest i Oslo med 33 prosent. Aldersmessig flest i gruppen 30-39 år med 52 prosent, og kjønnsmessig svarer 48 prosent menn, og 36 prosent kvinner at de alltid skifter dekkene selv.

Glemmer å etterstramme
I bilundersøkelsen svarer 1 av 10 at de har opplevd at hjul har løsnet like etter dekkskift.

– Mange glemmer å etterstramme hjulboltene når de har lagt om, og vi har mange skadesaker hvert eneste år som følge av hjul som løsner i fart i forbindelse med dekkskift. I de fleste tilfellene ender det som regel bra, men et hjul som løsner i fart kan i verste fall forårsake skader på andres bil, eiendom eller mennesker. Kjør rolig like etter dekkskift, og etterskru boltene når du har kjørt fem mil, anbefaler han.

Mange kjører på gamle vinterdekk
Hele 13 prosent svarer at de kjører på vinterdekk som er eldre enn fire år, noe som tilsvarer at over 350.000 personbiler kjører rundt med gamle vinterdekk.

– På vinteren ser vi mange bilskader etter småkollisjoner som skyldes glatt føre, ofte i kombinasjon med gamle eller dårlige vinterdekk. Det finnes ikke noe fasitsvar på når vinterdekk må skiftes, men er de brukt i fem år eller mer er dekkets egenskaper vesentlig svekket i forhold til nye, selv med mønsterdybde nok igjen. Hardere gummi gir dårligere veigrep på vinterføre, sier Brandeggen.

Vinterdekk skal ha minimum 3 mm mønsterdybde. I Nordland, Troms og Finnmark kan man bruke piggdekk fra 15. oktober, mens det for resten av landet er 1. november som gjelder.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.