Norilsk Nickel, BASF og Fortum bygger fabrikk for batteri resirkulering i Finland

nornickel

Russlands ledende metall- og gruveselskap Nornickel, den kjemiske giganten BASF og Finlands Fortum har signert en intensjonsavtale om å planlegge et batterigjenvinningsklynge i Harjavalta, Finland, som skal betjene markedet for elbiler.

Dette vil gjøre det mulig for en vellykket resirkulering av kritiske metaller i brukte batterier.

Å bruke metaller fra resirkulerte batterier for å produsere batterimaterialer gir betydelig CO2-reduksjon i produksjonen av elektriske kjøretøy. Ytterligere CO2-reduksjon kan oppnås ved å bruke strøm fra fornybare kilder i Finland til gjenvinningsprosessen.

– Ved å resirkulere verdifulle metaller i litium-ion batterier reduserer vi miljøbelastningen av elbilbatterier ved å komplementere tilførselen av kobolt, nikkel og andre kritiske metaller fra primære kilder. Gjennom vårt oppkjøp av finske Crisolteq, som er ledende innen hydrometallurgisk prosessering med lave CO2, er vi veldig stolte over at Fortum nå kan øke utvinningsgraden for verdifulle materialer i litium-ion-batterier fra 50% til over 80% , sier Tero Holländer, leder for forretningsutvikling, Fortum gjenvinning og avfall.

BASF har til hensikt å bruke resirkulerte materialer fra prosessene som er utviklet av selskapene i dette samarbeidet i det planlagte gjenbruksanlegget i Harjavalta, Finland.

– Kombinasjonen av batteriproduksjon og resirkulering muliggjør sirkulærøkonomi ved å stenge loopen, sier Tim Ingle, visepresident for Precious Metals Refining, Chemicals & Battery Recycling, hos BASF.

– For å drive elektrifisering er vi fokusert på å bringe løsninger for katode aktive materialer med høy energitetthet og litiumekstraksjon med høy effektivitet for gjenvinning av batterier, sier Tim.

Partene tar sikte på å øke produksjon og bruk av ansvarlig produserte resirkulerte råvarer i batterimarkedet.

– En moderne gjenvinningsenhet ved siden av Nornickel Harjavalta vil styrke sin posisjon ytterligere som et av de mest bærekraftige nikkelraffineriene i verden. Dette oppsettet er ideelt for bærekraftig prosessering av to av hovedmetallene som brukes i Li-ion-batterier. Utvikling av resirkuleringsløsninger vil ikke bare støtte Nornickels strategi om å redusere CO2-fotavtrykket ytterligere og forbedre bærekraften, men det er også viktig å gjøre det mulig for industrien å møte den økende etterspørselen etter kritiske metaller i elbilsektoren, sier Joni Hautojärvi, administrerende direktør i Nornickel Harjavalta.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.