Internasjonal skandale: 151 seksuelle overgrep i Tysfjord omtalt av BBC

bbc tysfjord

Tysfjord er en kommune i Ofoten i Nordland som kanskje er mest kjent for samisk historie og flotte naturreservater. Nå ser den flotte fasaden til kommunen i Nordland til å få seg noen solide sprekker internasjonalt.

Tysfjord med Kjøpsvik som kommunesenter er en liten kommune, den måler bare 1.465 kvadratkilometer og har et folketall på rundt 2.000. Men nå er den lille kommunen i Nordland i ferd med å bli internasjonalt kjent. Eller rettere sagt: beryktet.

BBC har nå offentliggjort at politiet i Norge har dokumentert hele 151 tilfeller av seksuelt misbruk, inkludert voldtekt av barn, i et lite samfunn på bare 2000 personer, nord for Polarsirkelen. Forbrytelsene skal ha skjedd over tiår, mellom 1950 og 2017, men ble nylig avslørt.

– Hvordan kan slike alvorlige sexforbrytelser gå ukontrollert i så lang tid, spør journalist Linda Pressly i BBC.

Nina Iversen fra Tysfjord sier til den internasjonale medie-giganten BBC at hun alltid har snakket med andre om forholdene etter at hun fikk vite om dem.

– Jeg snakket alltid om det. Fra da jeg var 14 år, tenkte jeg: «Jeg skal skrive en bok om dette misbruket – jeg skal stoppe det.» Men selvfølgelig kunne jeg ikke, sier hun til BBC.

Da hun var tenåring, betrodde unge seg til hverandre om de seksuelle overgrepene de hadde opplevd, men voksne ville ikke høre.

– Vi ble kalt horer og løgnere. Det var mange av oss som ble behandlet slik. Og vi ble spyttet på om vi prøvde å snakke om det, sier hun til BBC.

Iversens misbrukere var hennes egne slektninger, så som barn levde hun familieliv i en evig tilstand av frykt. Nå er hun 49 og bor ikke lenger i Tysfjord, men sier at hun fortsatt ikke føler seg trygg.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.