Feiring etter EU-ja til Bodøs søknad om Europeisk kulturhovedstad i 2024

bodø kommune

Torsdag ble det invitert til en kort pressekonferanse og markering i Stormen bibliotek, i anledning at Bodø er prekvalifisert som søkerby til Europeisk kulturhovedstad 2024.

– Gratulerer til hele Bodø, Nordland og Nord Norge. Denne uka har vist oss at når vi står sammen så vinner vi fram, sier ordfører i Bodø Ida Pinnerød (Ap) – som da peker på at uka startet med at skistyret sa ja til Narvik som norsk søkerby for VM i alpint.

Enorm innsats
Ordføreren vektlegger at det å være Europeisk kulturhovedstad er en nasjonal og internasjonal oppgave, og at alle fylkeskommunene i Nord-Norge og mange av landets kommuner støtter Bodø og Nordland.

– Jeg vil rette en stor takk til de mange som har lagt ned en enorm innsats for å få en best mulig søknad. Jeg håper dette kan motivere unge i Bodø og hele landsdelen til å realisere sine drømmer om å få til noe stort, sier Ida Pinnerød.

– En gledens dag
Bodø kan dermed bli den første Europeiske kulturhovedstaden nord for Polarsirkelen.

Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse i Nordland, Aase Refsnes (SV) er svært fornøyd med at Bodø nå er med videre i konkurransen om å bli Europeisk kulturhovedstad. Hun poengterer at den arktiske dimensjonen blir spennende å vise fram.

– Gjennom søknadsprosessen har vi lagt et godt grunnlag for et stort kulturløft i Nordland. Nå skal vi brette opp ermene og fortsette dette arbeidet. Nordland fylkeskommunes rolle er å se hele Nordland, og sikre at Nord-Norge nå samler seg om denne fantastiske muligheten. Dette er en gledens dag for alle som er opptatt av kulturen i samfunnet, sier en engasjert kulturråd Aase Refsnes.

Neste runde
Bodø har i denne prekvalifiseringsrunden konkurrert mot til sammen fire byer.

Banja Luka, Mostar og Srebrenica i Bosnia-Hercegovina, og Tirana som er hovedstaden i Albania.

I tillegg til Bodø er også Banja Luka og Mostar prekvalifisert av juryen, og det er altså disse tre byene som nå skal konkurrere om å bli Europeisk kulturhovedstad 2024.

«ARCTICULATION»
Bodø og Nordland har siden 2015 jobbet for å bli Europeisk kulturhovedstad (ECoC) i 2024. Etter at EU-parlamentet sommeren 2017 godkjente Bodø som søkerby, kunne man for alvor starte dette arbeidet.

Under ledelse av rådmann Rolf Kåre Jensen ble det satt ned en styringsgruppe for Bodø kommune i dette svært spennende prosjektet.

«ARCTICULATION» er tittelen på Bodøs søknad, og omhandler de engelske ordene: arctic, art, culture og communication.

I prekvalifiseringssøknaden er 38 spørsmål fordelt på seks hovedtemaer blitt besvart, over 60 sider.

– Nå fortsetter jobben med selve hovedsøknaden, og da skal ytterligere 12 spørsmål fra EU-kommisjonen besvares, opplyser kommunens prosjektleder og kultursjef Arne Vinje.

Han forklarer videre:

– Vi vil i starten av januar få tilbakemelding fra juryen på deres merknader på hva vi bør ha større oppmerksomhet på.

– I den neste fasen vil det jobbes videre og enda sterkere med involvering av kunstnere og kulturaktører i Bodø og Nordland, og synliggjøring av prosjektet, sier Arne Vinje.

Høsten 2019
Beslutningen om Bodø kan kalle seg Europeisk kulturhovedstad 2024, tas høsten 2019.

– Nå blir den store jobben å nå igjennom neste nåløye. Jeg tror Bodø har gode muligheter til å vinne frem. Men i kveld er det grunn til å rope hurra og feire den jobben som allerede er gjort, så ser vi fremover igjen i morgen tidlig, sier ordfører Ida Pinnerød.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.