Dårlig rengjøring på kjøkkenet kan føre til storbrann

bolig kjøkken brann

Kjøkkenvifter fulle av fett og smuss er skjulte brannfeller. Hvert år sprer branner seg til resten av boligen gjennom viftekanalen.

Nesten halvparten av alle brannutrykninger i fjor skyldtes brann eller branntilløp på komfyren. Det viser tall fra DSB – Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap. På toppen av dette kommer alle branntilløp hvor brannvesenet ikke var involvert.

Komfyr og kokeplater er det elektriske utstyret som oftest er involvert når det brenner i norske hjem.

Forsikringsselskapet If er redd mange ikke er klar over kjøkkenets skjulte brannfelle: Avtrekksvifta over komfyren.

– Er filteret i kjøkkenvifta full av fett fra matlaging, kan en brann på komfyren smitte over og raskt spre seg til andre deler av boligen via viftekanalen. Det ser mange av våre skadeinspektører dessverre dramatiske eksempler på hvert år, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– Mange er nok ikke klar over hvor viktig det er å holde filteret rent for fett og smuss. Ved siden av å installere komfyrvakt og ha tilgang til slokkeutstyr på kjøkkenet, er dette et viktig tiltak for å brannsikre boligen, sier han.

– Ved branner i matolje og fett, som for eksempel ved steking av smultringer, kan flammene slå høyt opp og antenne fettrestene i filteret. Derfra følger flammene viftekanalen opp til loftet eller andre deler av bygningen. Røret er gjerne også belagt med fett på innsiden, og det bidrar til at brannen sprer seg svært raskt og med voldsom styrke, sier Clementz.

Fettrester fra kjøkkenvifta vil også dryppe ned på komfyren, antenne og bidra til å øke intensiteten på brannen.

Forsikringsselskapet If har tidligere gjort en spørreundersøkelse hvor 17 prosent av norske husstander sier de har en vifte som ble rengjort for mer enn ett år siden. 11 prosent husker ikke når det ble gjort sist.

Bruker du kjøkkenvifta regelmessig, bør den vaskes ofte. Filteret i avtrekksvifta minst hvert kvartal, men aller helst én gang i måneden.

Den enkleste måten å gjøre det på, er å putte filteret i oppvaskmaskinen. Det lureste er å gjøre det uten annen oppvask i, glass kan fort bli slørete av fettet som vaskes ut av filteret. Du kan også bruke vanlig oppvaskmiddel i oppvaskkummen og godt, varmt vann, og la filteret ligge rundt en time. Børst gjerne med en oppvaskbørste. Skyll godt av filteret etterpå.

Har du kjøkkenvifte med såkalt omluft, sjekk i bruksansvisningen hvordan du skal skifte kullfilteret og hvor ofte det bør byttes.

– Det går mot jul, og brannstatistikken viser at det skjer langt flere boligbranner i desember og januar enn resten av året. Det er flere årsaker til dét, men en av dem er at vi bruker kjøkkenet hardere når det er jul og nyttår, og selvsagt i forberedelsene til feiringen, sier Clementz.

– Smultringsteking krever full oppmerksomhet. Det er også utfordrende å kombinere rollen som vert for juleselskapet samtidig som du er en travelt opptatt kokk og kanskje skal legge småbarn innimellom røring i kjelene. I beste fall kan maten svi seg, i verste fall kan en brann starte på komfyren. Vær til stede på kjøkkenet, oppfordrer Sigmund Clementz i If.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.