VIDEO: Sportsbil gir mer lykke enn kyssing og fotball

focus rs

Å kjøre en tur med en sprek sportsbil gir deg flere øyeblikk av lykkefølelse enn både kyssing og å se favorittlaget ditt spille en fotballkamp.

Det viser ny forskning fra Fords forsknings- og utviklingssenter i Aachen i Tyskland. Studiet er en del av det større EU-finansierte prosjektet ADAS&ME, som blant annet jobber med å utvikle pålitelige systemer for å overvåke førerens stressnivå, tretthet og andre følelser som kan påvirke hvor sikre de er i trafikken.

Ford jobber allerede med å utvikle varslingssystemer og et aktivt sikkerhetssystem som kan ta kontroll over bilen dersom sjåførens tilstand skulle tilsi det.

Nye Ford Focus RSen er bygd for å la lys vise hvordan du føler deg bak rattet. Forskning viser at antall øyeblikk med komplett lykkefølelse er svært mange på en vanlig tur bak rattet på en Ford Performance-bil.

Hjerneforskning
Studiet ble utført av hjerneforskere, og målte hvor mange «buzz-moments», eller øyeblikk med en skikkelig godfølelse ulike aktiviteter ga de involverte i prosjektet. Disse øyeblikkene har også en positiv innvirkning på helsen vår.

Det eneste som ga flere «buzz-moments» enn en kjøretur i en spesialbygd versjon av sportsbilen Ford Focus RS, var faktisk å kjøre berg og dalbane.

– En tur i berg og dalbane er utmerket for et kortvarig adrenalin-kick, men den kan ikke få deg frem og tilbake til jobb hver dag. Dette studiet viser at ved å kjøre en sportsbil fra A til B vil du rett og slett føle deg bedre, sier Dr. Harry Witchel, professor i psykologi og ekspert på ikke-verbal kommunikasjon ved universitetet i Sussex.

Berg og dalbane ga tre buzz-moments
Deltakerne ble nøye overvåket med avansert utstyr mens de utførte ulike aktiviteter. Hver gang den skikkelige godfølelsen dukket opp ble det registrert. De som satt bak rattet i en Focus RS, Focus ST eller en Mustang, hadde i snitt 2,1 «buzz-øyeblikk» i løpet av en vanlig kjøretur. Dette økte til tre når de kjørte berg- og dalbane.

En episode av Game of Thrones eller en fotballkamp ga i gjennomsnitt 1,5 «buzz-øyeblikk». De som var glad i shopping fikk målt i snitt 1,7 slike øyeblikk av total glede og entusiasme.

Tidsperioden deltakerne ble målt, varierte i forhold til de forskjellige aktivitetene.En gjennomsnittlig kjøretur med en Performance-bil ble satt til 45 minutter. Det samme gjorde en vanlig salsa-time og shopping. Antall øyeblikk med intens lykkefølelse ble for et eksklusivt restaurantbesøk målt i 90 minutter, mens kyssing ble målt i ett minutt.

En tur i berg og dalbane varer vanligvis mellom 1,5 gog 3 minutter. Dette var også måleperioden som lå til grunn for konklusjonen.

Spesialbygd BUZZ-bil
I forbindelse med forsøkene bygde også Ford en spesialutgave av den råtøffe sportsbilen Ford Focus RS. Denne ble utstyrt med hele 182 146 LED-lys som ble koblet opp mot forsøkspersonene inni bilen.

Ved bruk av et dataprogram, en gaming-PC og kunstig intelligens lyser bilen opp utvendig for å gjenspeile «buzz-øyeblikkene» til sjåføren av den 350 HK sterke firehjulsdrevne sportsbilen.

Viktig for trafikksikkerheten
Forskere ved Fords forskings- og utviklingssenter jobber allerede med hvordan biler bedre kan tilpasse seg sjåførens følelser.

– Vi tenker at det å kjøre bil skal være en positiv opplevelse. Forskningen som Ford gjennomfører sammen med sine partnere, skal både øke trafikksikkerheten og gjøre kjøreturen sunnere, sier forsker i Ford Europa, Dr. Marcel Mathissen.

Se videoen her:

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.