4 av 5 katteeiere sikrer alltid katten på biltur

bil katt

En fersk undersøkelse fra Agria Dyreforsikring viser at de aller fleste nordmenn er flinke til å sikre pus når de er på biltur, men ikke alle vet at det er lovpålagt. Adferdsrådgiver i Agria Vet Guide gir deg sine beste tips om katt i bil.

Når du reiser med katten din skal den aldri være løs i bilen, for da kan det fort oppstå farlige situasjoner.

Generelle regler for sikring av last gjelder når du skal ha med deg katten din på biltur. I lov om dyrevelferd står det at transport av dyr skal foregå på en måte som er til minst mulig belastning for dyret. Brudd på dette kan straffes.

– Det kan gå riktig ille dersom dere havner i en trafikkulykke og katten ikke er forsvarlig sikret i bilen. Andre konsekvenser kan være at føreren blir distrahert eller at katten smetter ut av et vindu eller en dør når du stopper, advarer Kjerstin G. Vinsjansen, adferdsrådgiver i Agria Vet Guide.

Det aller beste er å ha katten i et bur beregnet på katter, som er godkjent for transport.

Tenk på dette:

  • Ikke lån transportbur av andre. Lukten av en fremmed katt kan virker skremmende for din katt.
  • Legg et teppe over buret dersom det er for åpent til at katten føler seg trygg i det. Bruk gjerne et teppe som katten har hjemme til daglig, for å få med kjent lukt. Husk samtidig på at det ikke må bli for varmt eller for tett luft i buret.
  • Transportburet skal stå på gulvet eller være forsvarlig fastspent i setet slik at det ikke rikker seg ved en eventuell kollisjon. Pass på at buret står flatt slik at katten har det behagelig.
  • Ha et teppe som katten bruker hjemme, i buret. Dette lukter kjent og godt, og kan ha en beroligende effekt. Det finnes også feromonspray å få kjøpt som kan hjelpe katten til å føle seg trygg og rolig.
  • Ta det rolig i trafikken og ikke ha på for høy musikk. Dette kan være stressende for katten.
  • Sørg for å tilby katten vann og mat, dersom det er en lang biltur.
  • Pass på at det er god ventilasjon og passe temperatur der buret står. Unngå direkte trekk.
  • Du bør aldri la katten være alene i bilen. Det kan raskt bli for varmt inne i en parkert bil.
  • Dersom katten kaster opp eller gjør fra seg i buret, bør du stoppe og skifte teppe. Tenk på å ikke ha bildører eller vinduer åpne, så katten ikke smetter ut.

Har du en katt som er utrygg på transportburet sitt eller som ikke er vant til å bruke transportbur? Da er det lurt å bruke litt tid slik at katten forbinder buret med noe positivt før dere tar den første kjøreturen sammen.

–  Det varierer fra katt til katt hvor lang tid tilvenningsprosessen tar. Dette avhenger blant annet av hvor skeptisk katten var til buret i utgangspunktet og hvor motivert den blir av godbiter. Tiden du og pus investerer i treningen, er absolutt verdt det i lengden, sier Vinsjansen.

Tilvenningsprogram:

1. La buret stå fremme med åpen dør eller ta av toppen av buret. Legg gjerne et teppe som katten er vant til inn i buret.

2. Legg litt godbiter rundt buret. Start ca. en meter fra buret, og minsk avstanden etter hvert. Dette kan du gjøre i noen dager, til katten virker helt trygg rundt buret sitt.

3. Deretter kan du starte med å legge godbiter inn i buret. Når katten virker helt trygg og fornøyd inne i buret, kan du trene på å lukke buret litt etter litt, samtidig som du gir godbiter.

4. Når døren kan være helt igjen uten at katten virker stresset, kan du øve på løfte buret og bære det litt. Pass på å bære støtt så det ikke vingler.

5. Til sist kan dere øve på å være i bilen, starte motoren, kjøre noen meter, og etter hvert korte turer.

– Et tips er å alltid la buret stå fremme på et rolig sted i boligen. Legg myke tepper i, og gjerne leker og godbiter innimellom. Slik kan buret bli et koselig sted å være, ikke bare en ukjent ting som kommer frem hver gang det skal skje noe katten syns er skummelt, sier Vinsjansen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.