4 av 5 katteeiere sikrer alltid katten på biltur

bil katt

En fersk undersøkelse fra Agria Dyreforsikring viser at de aller fleste nordmenn er flinke til å sikre pus når de er på biltur, men ikke alle vet at det er lovpålagt. Adferdsrådgiver i Agria Vet Guide gir deg sine beste tips om katt i bil.

Når du reiser med katten din skal den aldri være løs i bilen, for da kan det fort oppstå farlige situasjoner.

Generelle regler for sikring av last gjelder når du skal ha med deg katten din på biltur. I lov om dyrevelferd står det at transport av dyr skal foregå på en måte som er til minst mulig belastning for dyret. Brudd på dette kan straffes.

– Det kan gå riktig ille dersom dere havner i en trafikkulykke og katten ikke er forsvarlig sikret i bilen. Andre konsekvenser kan være at føreren blir distrahert eller at katten smetter ut av et vindu eller en dør når du stopper, advarer Kjerstin G. Vinsjansen, adferdsrådgiver i Agria Vet Guide.

Det aller beste er å ha katten i et bur beregnet på katter, som er godkjent for transport.

Tenk på dette:

  • Ikke lån transportbur av andre. Lukten av en fremmed katt kan virker skremmende for din katt.
  • Legg et teppe over buret dersom det er for åpent til at katten føler seg trygg i det. Bruk gjerne et teppe som katten har hjemme til daglig, for å få med kjent lukt. Husk samtidig på at det ikke må bli for varmt eller for tett luft i buret.
  • Transportburet skal stå på gulvet eller være forsvarlig fastspent i setet slik at det ikke rikker seg ved en eventuell kollisjon. Pass på at buret står flatt slik at katten har det behagelig.
  • Ha et teppe som katten bruker hjemme, i buret. Dette lukter kjent og godt, og kan ha en beroligende effekt. Det finnes også feromonspray å få kjøpt som kan hjelpe katten til å føle seg trygg og rolig.
  • Ta det rolig i trafikken og ikke ha på for høy musikk. Dette kan være stressende for katten.
  • Sørg for å tilby katten vann og mat, dersom det er en lang biltur.
  • Pass på at det er god ventilasjon og passe temperatur der buret står. Unngå direkte trekk.
  • Du bør aldri la katten være alene i bilen. Det kan raskt bli for varmt inne i en parkert bil.
  • Dersom katten kaster opp eller gjør fra seg i buret, bør du stoppe og skifte teppe. Tenk på å ikke ha bildører eller vinduer åpne, så katten ikke smetter ut.
Les også:  Trafikksikkerhetsmidler til Helgeland

Har du en katt som er utrygg på transportburet sitt eller som ikke er vant til å bruke transportbur? Da er det lurt å bruke litt tid slik at katten forbinder buret med noe positivt før dere tar den første kjøreturen sammen.

–  Det varierer fra katt til katt hvor lang tid tilvenningsprosessen tar. Dette avhenger blant annet av hvor skeptisk katten var til buret i utgangspunktet og hvor motivert den blir av godbiter. Tiden du og pus investerer i treningen, er absolutt verdt det i lengden, sier Vinsjansen.

Les også:  Ny undersøkelse: Vi frykter dårlige veier mer enn fyllekjørere!

Tilvenningsprogram:

1. La buret stå fremme med åpen dør eller ta av toppen av buret. Legg gjerne et teppe som katten er vant til inn i buret.

2. Legg litt godbiter rundt buret. Start ca. en meter fra buret, og minsk avstanden etter hvert. Dette kan du gjøre i noen dager, til katten virker helt trygg rundt buret sitt.

3. Deretter kan du starte med å legge godbiter inn i buret. Når katten virker helt trygg og fornøyd inne i buret, kan du trene på å lukke buret litt etter litt, samtidig som du gir godbiter.

Les også:  - Nå må det være fylkesvegenes tur!

4. Når døren kan være helt igjen uten at katten virker stresset, kan du øve på løfte buret og bære det litt. Pass på å bære støtt så det ikke vingler.

5. Til sist kan dere øve på å være i bilen, starte motoren, kjøre noen meter, og etter hvert korte turer.

– Et tips er å alltid la buret stå fremme på et rolig sted i boligen. Legg myke tepper i, og gjerne leker og godbiter innimellom. Slik kan buret bli et koselig sted å være, ikke bare en ukjent ting som kommer frem hver gang det skal skje noe katten syns er skummelt, sier Vinsjansen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.