Vi storspiser i desember

virke matpris

Julen er en tid for tradisjoner, særlig i matveien og Bodø-butikkene selger mye mat i desember. Tall fra Hovedorganisasjonen Virke viser at nordmenn i snitt handler mat, drikkevarer og andre dagligvarer for 4 460 kroner hver i desember – 20 % mer enn i en vanlig måned.

I desember vil vi handle mat, drikke og andre dagligvarer for totalt 23,4 milliarder kroner. Vel 81 prosent av handelen skjer i dagligvarebutikker – men også vinmonopolet, taxfreesalg, kiosker, bensinstasjoner, helsekostbutikker og forretninger for frukt, grønt, fisk og godterier har godt besøk i julen.

Les også:  Rana kommune ønsker innspill til gatenavn på Øver-Gruben

– Nordmenn er veldig glad i tradisjoner, og god mat og drikke er viktig for å få den rette julestemningen. Julen er en tid for tradisjoner, enten man reiser hjem til jul, eller vil gjenskape barndommens smaker, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Tall fra Matprat viser at vi ikke er særlig eksperimentelle på selveste julaften, men spiser stort sett det samme hvert år.

Les også:  Ny undersøkelse: Unge flinkere på sortering

– 67 % av østlendingene vil ha svineribbe, og 69 % vestlendingene vil ha pinnekjøtt på julaften, slår Størksen fast. Dette tallet er nokså stabilt, og viser at særlig julaften er en kveld der menyen er svært tradisjonsrik, sier Ingvill Størksen.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.