Tre myter om kokende vann, som ikke holder vann

Handeland

I disse Covid-19 tider er det blant annet også viktig med god hygiene på kjøkkenet. Selv om den første Quooker-kranen ble solgt allerede i 1985, lever det likevel flere myter om kokende vann fra kranen som ikke stemmer. Her er de tre ”vanligste” mytene som ikke stemmer:

«Varmt vann fra springen kan ikke brukes til matlaging»
Det er helt riktig at varmt vann fra springen ikke bør brukes til matlaging, men kokende vann fra en Quooker er helt ufarlig. Beholderen som forsyner Quooker med vann, er koblet til kaldtvannsrøret, og er verken i kontakt med varme rør eller varmtvannsberederen. Kaldt vann føres inn i beholderen hvor det varmes opp til 110 grader og temperaturen holdes deretter konstant, dermed kan ingen bakterier overleve. Vannet oppbevares under trykk, slik at luftinnholdet bevares. Før vannet kommer ut av kranen går det gjennom et rensende filter. Kokende vann fra springen er derfor helt trygt å bruke til matlaging.

«Kokende vann i springen øker faren for brannskader»
Quooker-kranen er sikrere enn vannkokeren – både for barn og voksne. Dessverre er det ofte små barn som er utsatt for skåldningsulykker. Et kjent eksempel er at barnet drar i ledningen til vannkokeren, eller får en kjele med kokende vann over seg. Denne type ulykker kan unngås, hvis man erstatter vannkokeren med en Quooker-kran som er montert fast i kjøkkenbenken. Kaldt og varmt vann styres som på en ordinær kjøkkenkran, mens man åpner for det kokende vannet ved å trykke ned to ganger og dreie på et separat grep på kranen. To andre faktorer som øker sikkerheten og reduserer risikoen for brannskader er at Quooker-kranen er isolert, slik at den ikke blir varm på utsiden. I tillegg er det kokende vannet blandet med luft. Vannstrålen er altså ikke massiv og det gir lenger reaksjonstid, slik at man rekker å trekke til seg hånden før man blir brent.

«Kokende vann gir høyere strømregninger»
Utgiftene vil variere avhengig av det individuelle forbruket – hvor mye vann du bruker og strømprisen der du bor. Stanby energiforbruk på en Quooker er på 10 watt og ligger på omtrent 50 kroner i året. En Quooker kan bidra til å minske vannforbruket. Bruker du en vannkoker ender du ofte med å koke mye mer vann enn nødvendig. Til en kopp te, kreves det at man koker opp minst en halv liter vann og det skjer ofte at vannet kokes, glemmes og kokes opp igjen. Med en Quooker, tapper du kun det kokende vannet du har bruk for. Vannforbruket ditt blir mindre, og det samme blir strømregningen når du bruker mindre energi på å koke vann.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.