Nå tredobles straffen: – Håper folk tar ansvar

bil mobil

Regjeringen tredobler straffen for mobilbruk i bil. – Jeg håper folk tar ansvar. Det er en livsfarlig uvane, det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Tidligere i høst gikk Frende sammen med UP ut og ba om strengere straffer for mobilbruk i bil. Fredag bestemte regjeringen at du fra nyttår kan straffes med 5000 kroner i bot og tre prikker for å bryte reglene. 

– Kommer til å svi
Til nå har straffen vært 1700 kroner og to prikker. 

– Dette er en tydelig og kratig skjerpelse som kommer til å svi i lommeboka for mange, sier Ytre-Hauge. 

En undersøkelde Norstat har utført for Frende viser at hele 43 prosent sier at de sjekker mobilen mens de kjører. 

– Det er skremmende at nær halvparten sjekker mobilen bak rattet. Du utsetter deg selv og ikke minst andre for livsfare med slik oppførsel, sier fagsjefen i Frende.

Medvirker til dødsulykker
– Distraksjon knyttet til mobiltelefon eller annet utstyr antas å ha vært medvirkende årsak til 12 dødsulykker i 2018. Det er dessverre for mange som bruker telefonen under kjøring, sier sjefen for Utrykningspolitiet (UP).

Undersøkelser fra UP viser at mobilbruken i snitt ligger på 3,6 prosent. Det er omtrent like mange som prater som tekster. I 2019 registrerte UP og politidistriktene til sammen 16 365 saker med ulovlig bruk av mobilen.

– Dobbelt så mange menn som kvinner svarer at de sjekker mobilen ofte mens de kjører, forteller Ytre-Hauge. Det er også en klar overvekt av menn som sier de av og til sjekker telefonen sin bak rattet.

De yngste er verst
I aldersgruppen 18-29 år sier hele 2 av 3 at de sjekker mobilen ofte eller innimellom når de kjører.

– De unge er utrolig vant til å sjekke mobilen ofte, det er bare å se seg rundt på bussen. Jeg forstår at nysgjerrigheten trekkes mot en mobil som lyser opp mens du kjører, men du kan ikke la deg friste. Sett mobilen på «ikke forstyrr», så unngår du fristelsen, sier Ytre-Hauge.

Blant de eldste, som ikke har hatt mobilen med seg i oppveksten, er situasjonen en helt annen.

– Blant de over 60 er det bare 15 prosent som sier at de sjekker mobilen fra førersetet, sier fagsjefen i Frende Forsikring.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.