akvaplan niva

LESERINNLEGG: Bærekraftig kystmiljø på Svalbard

Det er mye fokus på Svalbard i disse dager når det gjelder kursen videre. Hvordan finne den beste balansen mellom økt menneskelig aktivitet og bevaring av naturmangfoldet? Dette gjelder ikke bare turisme,... Les mer »
norwegian

Norwegian frakter Barnerettighetene til Svalbard

I forbindelse med 30-årsmarkeringen av FNs barnekonvensjon, har Norwegian som stolt UNICEF-partner gleden av å frakte et av verdens viktigste dokumenter – Barnerettighetene – i syntetisk DNA, til Svalbard. Her skal DNAet... Les mer »
svalbard

Legger frem regjeringens næringsstrategi for Svalbard

Torsdag 3. oktober legger statssekretær Magnus Thue (H) i Nærings- og fiskeridepartementet frem regjeringens nærings- og innovasjonsstrategi for Svalbard i Longyearbyen. Arrangementet er åpent for både presse og publikum. – Svalbard skal... Les mer »
kystverket

Styrker sjøtrafikkovervåking på Svalbard med nye AIS-basestasjoner

Kystverket etablerte 13. september en ny type solcelle- og vinddrevet AIS-basestasjon på Prins Karls Forland vest for Spitsbergen. Dette er første gang Kystverket setter opp en AIS-basestasjon i et område uten infrastruktur.... Les mer »
svalbard

LESERINNLEGG: Hører torsken egentlig hjemme på Svalbard?

I juli 1873 ble det satt ut garn i Raudfjorden på Svalbard av noen hvalfangere for å skaffe seg proviant. De hadde regnet med å fange røye, men endte opp med å... Les mer »
energi strøm

Blant verdens første flyplasser med vindenergi?

Vindmøller og solceller skal erstatte noe av energiforbruket Avinor får fra kullkraft på Svalbard.  Lufthavna har kommet langt i arbeidet med å nå dette målet.​ I 2018 begynte planleggingen for etablering av... Les mer »
svalbard

100 måneder med temperatur over normalen på Svalbard

Mars blir den hundrede måneden på rad med temperatur over normalen. – Det er unikt og viser hvor raskt klimaendringene skjer i Arktis, sier klimaforsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt (MET). Observasjoner... Les mer »
kystverket

Fjerner Northguider i august

I samråd med Sysselmannen på Svalbard har Kystverket bestemt at tråleren Northguider, som grunnstøtte i Hinlopen på Svalbard 28. desember, skal fjernes i august. Beslutningen om å gjennomføre fjerningen av den havarerte... Les mer »
svalbard

NRK skal lage «Svalbard minutt for minutt»

Mange nordmenn lot seg begeistre av NRK-programmet «Hurtigruten minutt for minutt» og nå håper TV-kanalen på å gjenta suksessen. I august reiser et NRK-team på 25 personer med MS Spitsbergen til Longyearbyen... Les mer »
hus

Storkontrakt for LNS: Skal bygge 40 nye boliger på Svalbard

I løpet av året skal 40 nye boliger være klare på Svalbard og det er et selskap i LNS-gruppen som skal stå for grunnarbeidet til prosjektet. Bakgrunnen skal være at flere snøskred... Les mer »