Smaksbedømmer landets beste lokalmat

matmerk

– Jeg vil si at jeg kjenner på både ærefrykt og alvor, sier kokk Ole Martin Alfsen. Han er en av nykommerne i Spesialitet-fagjuryen. De lukter, smaker, vurderer og godkjenner produkter som får smykke seg med offisielt Spesialitet-merke.

Vi er vant til å høre den kjente kokken og vinkelneren kommentere kjendiskokkelering på TV. Nå er Alfsen på plass i en langt mer alvorsstemt sammenheng på Mathallen, Oslo:

Han er en av fire nye medlemmer i fagjuryen til den offisielle merkeordningen Spesialitet. 

Fagjuryen møtes fire ganger i året for å smake på og bedømme lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Det er høytidelig stemning – og musestille mens det arbeides! Juryen lukter. Smaker. De løfter glass mot lyset, ser på farge, snuser og smatter.

Mat og drikke som får høy nok score av juren, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse. Merkeordningen forvaltes av Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

– Jeg har veldig stor respekt for produsentene som sender inn produktene sine, så det er viktig for meg å gjøre en grundig vurdering og å gi så fyldig tilbakemelding som jeg har tid til. Det fortjener de, sier Alfsen. 

Han synes jurymedlemskapet gir fint innblikk i alt det spennende som rører seg i lokalmatnorge.

– Vi er inne i en veldig spennende tid der det skjer mye. Det er spennende å se at flere løfter produksjonen over på industrielt nivå. Det er veldig viktig for Norge som matnasjon at produsenter evner og tør å satse. Vi har råvarene – at vi selv foredler dem er utrolig viktig, sier han. 

De tre andre nykommerne i juryen er Gunnar Jensen, kjøkkensjef og medeier av Mathallen i Tromsø, Nadja Hartikkala, rådgiver innen mat og drikke i Innovasjon Norge, og Anne Karine Statle, leder av Lofotenmat.

Tall fra stiftelsen Matmerk, som forvalter merkeordningen på oppdrag fra Mat- og Landbruksdepartementet, viser at over førti prosent av produktene som sendes inn, avvises. Mange blir silt ut administrativt allerede før juryen samles, forklarer fagsjef for Spesialitet Marit Strand.

Alfsen sier han er imponert over arbeidet som gjøres i samarbeid med produsentene i forkant av jurymøtene. 

– Jeg var ikke klar over prosessen og distansen som Matmerk og og produsentene ofte legger bak seg for å få utviklet produktene «dit de skal være» kvalitetsmessig før de i det hele tatt sendes inn til juryen. Flott å se!, sier Alfsen.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.