Slik får du mest mulig ut av julematen

mat

Mye av restene fra julemiddagen går i søpla. Det viser en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av MatPrat. Unge kaster mest, og grunnen er hovedsakelig at de lager for mye mat.

Blant nordmenn i aldersgruppen 18-29 år oppgir hele 41 % at de tror at de kommer til å kaste mer mat i jula enn ellers i året. Bare 17 % i aldergruppen 50-59 sier det samme. 

Grunnen til at mange kaster mat i jula, er først og fremst at man lager for mye mat, det oppgir 59 %. Her er det mye å hente på å beregne porsjonene bedre, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.

– Når du skal kjøpe inn julematen, såberegner du 300 gram ribbe eller 400 gram pinnekjøtt per person. Men skal du servere pølser eller medisterkaker i tillegg, kan du regne med litt mindre kjøtt. Jo flere retter du har, desto mindre kan du beregne av hver rett.

22 % av de spurte forteller at oppbevaring av matrestene er et problem, mens 19 % kaster mat fordi den har stått ute for lenge. Dette er det imidlertid mange gode løsninger på:

– Rester av julemat inneholder ofte mye fett, og derfor er det viktig å sette restene kaldt. Men maten blir ikke automatisk dårlig av å stå ute en lang middag, mener Maske.

– Vent med oppvasken, og sett matrestene kaldt først. Har du ikke plass i kjøleskapet, så kan du sette maten ut og dekke den godt til, det er det kaldt nok til de fleste steder nå i desember. Vinduskarmen i et kaldt soverom kan også brukes, oppfordrer Maske. 

Er du i tvil om maten er god dagen etter, så bruk sansene og lukt og smak på maten. Det er nemlig så utrolig mye godt du kan lage av julerestene: 

– Jeg lager ofte litt ekstra med vilje, sånn at jeg kan lage noe annet godt med restene i romjula, forteller Maske og foreslår:

– Jazz opp ribberestene med asiatiske smaker, tenk litt utradisjonelt. Taco med ribberester, sandwhich eller pinnekjøtt i vaffel med en deilig barbequesaus kan få restematen til å nå nye høyder i romjula!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.