Flertall ønsker forbud mot privat nyttårsfyrverkeri

fyrverkeri

I en spørreundersøkelse svarer 53,6 prosent at de istedet vil at det offentlige overtar all fyrverkerioppskyting. – Vi støtter et slikt forbud fullt ut, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

– De ti siste årene har over 150 personer fått øyeskader av fyrverkeri i tilknytting til nyttårsfeiringen, mange med svært alvorlige skader. Prisen for nyttårsfeiringen er i ferd med å bli for høy med altfor mange personskader. I år er vårt håp at nyttårsfeiringen i korona-året blir annerledes, med mindre skader etter fyrverkerioppskyting, mindre fyll og mindre ansamlinger av folkemengder som er tett samlet, sier Brandeggen, som er  kommunikasjonsrådgiver i Tryg.

Årlig skader vel 60 personer seg i sammenheng med fyrverkeri og nyttårsfeiring, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB. Dette betyr også mange krav om erstatning.

Siden forbudet mot pinneraketter i 2008 har forsikringsbransjen for nyttårsaften og første januar registrert langt over 2000 brannskader til en kostnad på over en halv milliard kroner, viser tall fra Finans Norge.

– Mange av disse brannskadene er relatert til fyrverkeri, og våre beregninger tilsier at samfunnet betaler mange titalls millioner kroner for nyttårsfeiringen hvert år. Fyrverkeri er eksplosiver, og selv små mengder kan gi livsvarige personskader eller forårsake brann med store skader. La heller voksne og barn feire med stjerneskudd i hånden, og et trygt og offentlig fyrverkeri på himmelen. For over ti år siden kom forbudet mot pinneraketter, nå bør vi utvide forbudet til å gjelde bruk av fyrverkeri i privat regi, sier han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.