Eldrerådene tas ikke med på råd: – Kan være lovstridig

pensjonistforbundet

Kun 18 prosent av eldrerådene er tatt med på råd under koronapandemien, viser ny undersøkelse Sentio Research har gjennomført for Pensjonistforbundet. Pensjonistforbundet ber nå regjeringen og KS undersøke om den manglende involveringen kan være lovstridig. 

– Eldrerådene skal tas med på råd i alle saker som angår eldre. Vi ber derfor regjeringen og KS om en redegjørelse for om kommunenes manglende involvering er lovlig, sier forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet, som mener dette kan være i strid med forskrift om kommunale og fylkeskommunale råd.

Sentio Researchs kommuneomnibus er en undersøkelse rettet mot administrativ og politisk ledelse i alle norske kommuner. På spørsmålet «Har eldrerådet i din kommune blitt tatt med på råd i forbindelse med koronapandemien?», svarte kun 18 prosent ja. Hele 51 prosent svarte nei og 31 prosent svarte vet ikke.

– Eldre er en utsatt gruppe, som i større grad enn andre er avhengig av at viruset stanses. Derfor er det nedslående å se at kommunene ikke tar dem med på råd, sier Jan Davidsen.

Han trekker fram flere saker han mener eldrerådene burde ha vært involvert i: Smittevern, beredskap, bemanning, tilgang på helsetjenester, forebygging av ensomhet og digital opplæring av eldre.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.