Skal du gå julebukk? Husk refleks!

refleks

I noen av årets mørkeste dager skal små og store over hele landet gå julebukk. 6 av 10 nordmenn går uten refleks.

– Vi har ingen julebukker å miste. Det finnes ingen unnskyldning for å droppe refleks. Det utsetter barn, voksne og sjåfører for stor fare, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

– Det bør være like naturlig å ta på seg refleks når du går i mørket som det er å bruke bilbelte når du kjører. Refleks er en billig forsikring, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Urovekkende uvane
En undersøkelse utført for Frende Forsikring av YouGov viser at bare 4 av 10 sier at de alltid bruker refleks når det er mørkt.

– Dette tallet burde vært mye høyere. At 6 av 10 ikke tar ansvar og bruker refleks i mørket er veldig urovekkende, sier Roger Ytre-Hauge.

Deler ut 10.000 reflekser årlig
Personskadeforbundet LTN ser mange som har fått livet sitt snudd på hodet på grunn av manglende refleksbruk. De deler ut mer enn 10.000 reflekser hvert år.

– Tallet fra undersøkelsen er dessverre ikke overraskende, men det er lavt. En bilist i 50 km/t har bare to sekunder på å se deg uten refleks. Bruker du refleks har sjåføren 10 sekunder på seg. Det kan være livreddende sekunder, sier generalsekretær i Personskadeforbundet LTN, Ingeborg Dahl-Hilstad.

Stressede juletrafikanter
Skadestatistikken viser at desember er den måneden i året da vi krasjer mest. Inntrykket bekreftes av Frende-undersøkelsen der 34 prosent sier at de har krasjet når de har det travelt.

– I undersøkelsen ser vi at de fleste krasjer med andre biler, stolper og veikanter, men mange er stresset og uoppmerksom i trafikken rundt jul. Det er spesielt farlig for barn som ikke er vant til trafikkbildet og som ikke har et forhold til hvor lang en bil trenger for å stoppe, sier Ytre-Hauge.

– Mange tror kanskje at gatelys gjør refleks overflødig. Sånn er det ikke. Refleks er like viktig i byene som langs mørke landeveier, sier Camilla Ryste i NAF.

FAKTA: Blir flinkere med alderen

Så mange prosent oppgir i Frende-undersøkelsen at de alltid bruker refleks når det er mørkt:

18-29 år: 26 %
30-39 år: 34 %
40-49 år: 39 %
50-59 år: 45 %
60+: 56 %

Kilde: Frende Forsikring/YouGov

Juletips til julebukkene:

Husk å feste reflekser i kostymet til barna.
Heng refleksen i knehøyde. Slik får den mest mulig lys fra biler.
Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem, de synes best.
Det er lurt å ha flere reflekser på seg. Fest dem i lommer på alle jakker, kapper og annet som julebukkene kler seg ut med.
Du får kjøpt reflekser på nettet, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.