Sjekk datoen på grillslangen!

if

Ett eller flere steder på slangen til gassgrillen er produksjonsdatoen stemplet på. Men mange aner ikke at slangen på gassgrillen går ut på dato.

Mange slurver med å bytte ut gasslangen som har blitt for gammel, og utsetter dermed både seg selv og andre for brann- og eksplosjonsfare, påpeker forsikringsselskapet If.

– Gasslanger har begrenset levetid, og må byttes ut med jevne mellomrom. Sterk sol og store temperaturforandringer tærer på gummien, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Såpevann på slangen
Produksjonsåret står tydelig merket på slangen, slik at du skal vite hvor gammel den er. En god regel er å bytte slange hvert andre eller tredje år, er rådet fra forsikringsselskapet If. Alle som starter grillsesongen bør rutinemessig sjekke slangen og koblinger nøye for sprekker og lekkasjer.

– De fleste branner og eksplosjoner ved grilling skjer når en person bruker en grill som ikke har vært brukt på en stund, eller rett etter påfylling og feste av gassbeholderen på grillen, sier Clementz.

Finn eventuelle lekkasjer ved å pensle konsentrert såpevann på slanger og rørforbindelser. Når du setter på gassen vil det danne seg såpebobler på lekkasjestedet.

– En slik såpepensling bør du faktisk gjøre flere ganger i løpet av grillsesongen, sier Clementz.

Rar lukt? Steng av!
Se alltid etter lekkasjer hver gang du kobler regulatoren til gasstanken.

– Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, må du straks stenge av gasstilførselen på gassflasken. Fjern alle varmekilder, gå vekk fra grillen og kontakt brannvesenet, sier Sigmund Clementz i If.

Direkte sollys tærer
Det et finnes ikke noe fasitsvar på holdbarheten til en gasslange.

– Noen ganger kan den være kortere enn to år, andre ganger lenger. Står grillen ute hele året, vil slangen og grillen bli utsatt for større belastninger. Særlig sterkt direkte sollys og temperaturforandringer gjennom årstidene påvirker levetiden til gummien i slangen, påpeker Clementz.

Nesten hver tredje som eier en gassgrill utfører ikke vedlikehold av grillen, går det fram av en undersøkelse TNS Gallup gjorde for If i for noen år siden. Samtidig svarte én av seks at de føler ubehag eller er «litt redde» i nærheten av installert gass, som gassgrill og gasskomfyr.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.