– Regjeringen «mangler» 6000 elbiler

fartsgrense

Selv om elbilsalget så langt i år er opp over 10 prosent fra samme periode i fjor ligger regjeringen etter skjema. Det mangler fortsatt 6000 nye elbiler for å holde takten fram mot 2025, hvor alle nye biler skal være nullutslippsbiler.

– Det selges for få elbiler sammenliknet med regjeringens mål. Dette er helt feil tidspunkt å snakke om å innføre moms på elbiler, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

NAF har bedt Transportøkonomisk institutt (TØI) om å beregne det årlige salget av elbiler som må til for å holde en jevn opptrapping mot målet om kun nullutslippsbiler i 2025.

Les også:  Tre personer druknet i februar

– Tallene viser at det kan være mulig å nå over nitti prosent elbiler av nybilsalget i 2025, om momsfritaket beholdes, rekkevidden øker og batteriprisen synker. Selv for dette målet går salget i 2020 for sakte. Salget burde ligge på 57 prosent av nybilsalget. Fasiten så langt i år er 52 prosent, sier Sødal.

Flere partier diskuterer nå om og hvordan de kan starte innfasingen av moms på elbiler fra 2022.

Les også:  Nå kommer ulvesaken opp til Høyesterett

– Salgstallene så langt i år viser at 2022 vil være for tidlig. NAFs vurdering er at man minst burde vente til 2024, og da starte med moms på de dyreste elbilene først, sier Sødal.

Nye salgstall fra OFV viser at det ble solgt 7883 elbiler i oktober. Det er mer enn dobbelt så mange elbiler som samme måned i fjor. Seks av ti av alle nye biler var helt elektriske i oktober i år. Fire av fem nye biler i oktober hadde stikkontakt, altså at de var enten elektriske eller ladbare hybrider.

Les også:  LESERINNLEGG: Har regjeringen abdisert?

I oktober ble det solgt 12 498 nye biler, som er den nest beste måneden så langt i 2020, bare slått av september med 15 552 nye biler. I september ble det til sammenlikning solgt 9 560 elbiler, tilsvarende en elbilandel på 61,5 prosent av nybilsalget.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.