Desemberhygge gir brannrekord

jul

Antall branner forårsaket av menneskelige feil er på topp i desember. – Å gå fra levende lys er noe av det farligste du kan gjøre i jula, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

I følge tall fra Finans Norge er det i snitt over 600 branner i desember forårsaket av menneskelige feil. I fjor utgjorde det skadeserstatninger for over 191 millioner kroner for bare denne måneden.

– Vi ser en klar sammenheng mellom økt bruk av stearinlys og antall branner. Å la stearinlys brenne uten tilsyn er direkte uforsvarlig, sier Persson.

Dropp konglene
Hun anbefaler også sterkt å slutte med stearinlys i oppsatser med brennbart materiale.

– Man burde egentlig ikke å trenge å si det. Men å sette stearinlys nær tørr mose, kongler og granbar er kanskje pent, men også farlig, sier Persson.

Det er også viktig å passe ekstra godt på komfyren og grytene nå i desember.

– Mange av brannene oppstår på kjøkkenet, og mye bruk at smult og fett gjør faren ekstra stor nå juletider. Så rådet her er også å ikke gå fra, men å hele tiden passe på, sier hun.

Vær forberedt
Persson mener det er viktig å alltid være forberedt i tilfelle brann.

– Å oppleve brann er en forferdelig ting. Det setter liv i fare og medfører store materielle ødeleggelser. Det er derfor viktig å ha røykvarslere, brannslukningsapparat og brannteppe på plass, sier skadesjefen, som anbefaler å sjekke jevnlig at alt fungerer som det skal.

TIPS
• Sjekk at levende lys er slukket hvis du går ut eller legger deg
• Unngå stearinlys nær brennbart materiale
• Ha brannslukningsapparat og brannteppe tilgjengelig
• Ha én røykvarsler i hver etasje, og test den hver måned
• Vend brannslukningsapparatet flere ganger i året så innholdet ikke klumper seg
• Hvert femte år bør brannslukningsapparatet på service

Kilde: Brannvernforeningen og Codan Forsikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.