Pakk riktig for en trygg og god juleutflukt

naf

For mange er juleferien synonymt med å dra til nære og kjære. Følger du NAFs pakkeråd kommer du vel frem – samtidig som sikkerheten økes.

Gaver, ski, skisko og staver. I tillegg en bag med brettspill, noen kofferter med klær og mat, og kanskje et kjæledyr. Alt er nødvendigheter når vi skal på juleferie.  

– Ikke legg tunge ting løst på toppen av den allerede høye haugen med bagasje. Selv en uskyldig julegave kan gjøre stor skade ved en kraftig oppbremsing, sier Jan Harry Svendsen som er rådgiver i NAF. 

Sikre lasten – og pass på at den ikke hindrer sikten
NAF råder å legge de tunge tingene lavt og så langt frem mot seteryggen i bagasjerommet som mulig. Deretter følger du på med lettere og lettere bagasje. Til slutt sikrer du det hele med spennbånd eller bagasjenett slik at bagasjen ikke kan forskyve seg eller komme flygende dersom du blir nødt til å foreta en kraftig oppbremsing.  

– Dette har både med sikkerhet og med bilens kjøreegenskaper å gjøre. Legger du tunge ting på toppen eller helt bakerst i bagasjerommet forskyver du bilens tyngdepunkt. Det vil føre til at bilen får endrede kjøreegenskaper, sier Svendsen. 

– Ikke glem å sikre små gjenstander
NAF advarer bilister mot å ha løs bagasje inne i bilen – eller å legge gjenstander på hattehyllen. 

– Et lite nettbrett eller andre gjenstander som det i dag er helt naturlig for mange å bruke på biltur kan bli livsfarlige prosjektiler om de ligger løst. Vårt råd er å feste disse til egnede stativer og sørge for at andre småting legges i hanskerommet eller andre trygge plasser. Å legge ting på hattehyllen er en dårlig ide også fordi det hindrer sikten bakover. 

Hund trives best i bur
Kjæledyr trives best i bur eller i godkjent hundesele. Er dyret løst kan det distrahere sjåføren, eller de kan skades om du plutselig må bremse.
– Pass på å stoppe slik at også hunden eller kjæledyret får en pause. Benytt anledningen til å rusle deg en liten tur. Da blir både du og kjæledyret opplagte og klar for nye kilometer, sier Svendsen.

– Ikke bruk skiboksen som ekstra bagasjerom
– Lange gjenstander, som ski og staver, kan du godt legge i skiboksen om man sikrer dem. Ta også en ekstra sjekk av skistativet og festene til skiboksen så du vet at det er montert riktig og ikke kan falle av eller forskyve seg. Pass også på at du ikke laster mer på taket enn hva bilen er godkjent for.  

NAF advarer mot å bruke skiboksen som et ekstra bagasjerom.  

– Det kan være fristende å utnytte plassen i skiboksen maksimalt, men i en skiboks skal du bare frakte lette gjenstander. En skiboks er ikke konstruert for å kunne frakte tunge gjenstander, og den ekstra vekten på taket gjør bilen mer ustabil.  

Her er NAFs fem pakkeråd for julen: 

  1. Legg tung last så lavt og langt frem som mulig. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker. 
  2. Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen kan den sikres med bilens bilbelter. 
  3. Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på hattehyllen. 
  4. I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok. Ikke glem å ta med vekten av skistativ og takboks. 
  5. Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr gå løst i bilen. 
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.