VM i bryting til Oslo

Norges Bryteforbund

1000 deltakere fra mer enn 100 nasjoner vil delta i VM i bryting i Oslo 2021. Det internasjonale bryteforbundet (UWW) har tildelt Norges Bryteforbund (NBF) VM i bryting i Oslo i 2021.

Dette blir ett av de største idrettsarrangementene som er arrangert i Norge siden OL på Lillehammer.

VM vil gå over ni dager, og skal etter planen arrangeres på nye Jordal Amfi i Oslo i oktober 2021. Det er forventet 40 000 tilskuere, og 225 timer TV-sending vil generere rundt 170 millioner TV-seere. Mesterskapet vil omfatte to grener for herrer (gresk-romersk og fristil) og en gren for kvinner (fristil). I tillegg til de 1000 bryterne vil 2000 trenere og ledere være akkreditert til VM i Oslo.

 – Et bryte-VM i Norge vil få store positive ringvirkninger for rekrutteringsarbeid, klubbutvikling, integreringsarbeid og synlighet for idretten vår. Vi tror også at et VM på hjemmebane vil styrke den sportslige satsningen og ikke minst arbeidet med nåværende og fremtidige samarbeidspartnere. Vi gleder oss til å bruke VM som en katalysator i dette arbeidet de neste to og et halvt årene, sier generalsekretær Morten Sandnæs i Norges Bryteforbund.

 Idrettspresident, Berit Kjøll, er også  entusiastisk til et bryte-VM på norsk jord i 2021.  

 -Det er positivt at Norge påtar seg et stort internasjonalt idrettsarrangement, og at dette arrangeres på norske premisser med stor grad av nøkternhet og bruk av frivillige. Vi er glade for at Oslo kommune og staten bidrar med økonomisk støtte. Et VM vil bidra til aktivitetsøkning for brytesporten og rekruttering av frivillige som hele norsk idrett vil nyte godt av i fremtiden, sier idrettspresident Berit Kjøll i Norges idrettsforbund.

 De aktive ser også fram til det historiske mesterskapet på norsk jord.

-Jeg kommer til å ha lagt opp som aktiv bryter på toppnivå i 2021, men gleder meg på vegne av mine lagkamerater til at de skal kunne konkurrere foran et stort hjemmepublikum. Dette er et «once in a lifetime» arrangement for norsk bryting og jeg gleder meg til å være med å bidra til at dette blir vellykket, sier bryter Stig-Andre Berge, som selv har bronse fra både VM og OL, og sølv fra EM.

 Både Oslo kommune og Kulturdepartementet er avgjørende støttespillere for at VM i Oslo blir en realitet. Mesterskapet har et budsjett på 65 millioner kroner. Kommunen bidrar med 15 millioner og staten ti millioner kroner. Det er estimert at arrangementet vil gi en regional verdiskapning på snaut 80 millioner kroner. Det vil komme mange tilreisende. Estimatet for antall overnattingsdøgn er nærmere 34 000.

– Vi ser at det er store forskjeller mellom ulike idretter når det gjelder eksponering og synlighet, og de minste kan ha utfordringer med å gjennomføre større mesterskap alene. Vi vil bevare det idrettsmangfoldet vi har i Norge og derfor har vi opprettet en prøveordning for å gi en håndsrekning til idretter som trenger litt drahjelp. Totalt har vi satt av 20 millioner kroner til ordningen, og jeg er glad for å kunne gi 10 millioner kroner til bryte-VM i 2021, sier kulturminister Trine Skei Grande.

 Også byrådet er glad for at Oslo skal arrangere VM i bryting.

 – Norge har flere utøvere og forbilder i verdensklasse som Stig-Andre Berge fra Oslo Bryteklubb og Grace Bullen.

Bryteklubbene i Oslo jobber veldig bra med rekruttering og representerer noe av det beste og mest inkluderende ved idretten i byen vår, sier byråd Rina Mariann Hansen, og legger til:

 – Oslo skal være en god by for både idrett og arrangementer og jeg tror VM i Oslo vil bli en fantastisk begivenhet for publikum.  

 Målet med VM-arrangementet er å bruke det som et virkemiddel i å skape oppmerksomhet rundt brytesporten, og å utvikle idretten gjennom idrettslig utvikling og økt rekruttering. Det legges i tillegg vekt på å bruke arrangementet som et virkemiddel i en satsing på økt innsats i integreringen av flyktninger med bakgrunn fra land og kulturer hvor brytesporten tradisjonelt står sterkt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.