Ny NAF-test: MIPS-hjelmer øker sikkerheten for barna

sykkehjelm

Barnesykkelhjelmer med rotasjonsbeskyttelse (MIPS), gir inntil fire ganger bedre beskyttelse mot hodeskader enn hjelmer uten, viser en fersk test fra NAF.

– MIPS-funksjonen på hjelmen hindrer at hodet roterer, og reduserer faren for hjernerystelse betraktelig, sier Nils Sødal, fungerende kommunikasjonssjef i NAF.

Hele 70 prosent av alle sykkelulykker er det vi kaller singelulykker – at den som sykler ikke treffer en bil eller andre trafikanter. Det er lett å forestille seg at poden sykler i litt for stor fart og må bråbremse, eller ikke rekker å bremse og sykkelen velter. I slike ulykker er risikoen for hodeskader stor.

For å se hvordan ulike modeller av barnesykkelhjelmer tåler en ulykke, har NAF sammen med svenske Testfakta, testet beskyttelsen hjelmene gir.

Forskjellen på hjelmene er størst når det blir simulert et slag mot hodet tilsvarende det du kan få ved fall over styret samtidig som kroppen roterer. De beste hjelmene i testen ga mellom 17 og 19 prosent risiko for hjernerystelse, mens de uten MIPS ga mellom 40 og 60 prosent.

– Det er så stor forskjell at vi anbefaler å velge en god hjelm med rotasjonsbeskyttelse, sier Sødal. – De koster litt mer, men det er det verdt, fortsetter han.

MIPS-hjelmer gjør det tryggere å sykle
Testvinneren Lazer Nut`s MIPS beskytter både mot slagskader, og mot skader som følge av at barnets hode roterer i hjelmen, mens Scott Spunto gjør det best av sykkelhjelmene som ikke har MIPS. Det er også den hjelmen som får best score av alle hjelmene i test av støtdemping.

Litt overraskende er det at hjelmen fra Biltema (uten MIPS), som også er en av de billigste i testen, kommer veldig godt ut i støtdempertesten.

– Vi er positivt overrasket over at den billige sykkelhjelmen til 100-lappen gir så god støtdemping. Vi skulle likevel helst sett at alle hjelmene hadde beskyttelse mot rotasjonsskader, sier Sødal.

Foreløpig stilles det ikke krav til beskyttelse mot rotasjonsskader for at hjelmen skal være godkjent, men NAF regner med at slike krav kan komme.

En sykkelhjelm skal sitte godt på hodet til barnet, og stroppene under haken må kunne tilpasses godt til akkurat ditt barn.

– Gjør den ikke det, gir den heller ikke god nok beskyttelse, mener Nils Sødal.

FAKTA: MIPS-prinsippet består i at hjelmen har et indre skall som begrenser hodets bevegelse ved slag inn fra siden på hjelmen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.