Årets fredsprisdiplom er avduket

nobels fredspris

Årets Nobeldiplom ble avduket på Nobels Fredssenter i ettermiddag. Når Denis Mukwege og Nadia Murad mottar Nobels fredspris i Oslo Rådhus 10. desember får de med seg et kunstverk av samtidskunstneren Vanessa Baird fra Oslo.

Til årets diplom har hun levert akvareller med motiv hentet fra flyktningkrisen i Middelhavet. Hun fikk oppdraget i mai, og i sommer, mens hun malte, visse hun ingenting om dette ville passe med årets fredsprisvinner. Hun forsøkte bare å få det til å ligne på et diplom, forteller hun.

To varianter
– Jeg laget to ulike varianter, og tre av hver ettersom det kan være opptil tre som vinner. Den andre variasjonen var mer skremmende enn den som ble valgt, men jeg legger meg ikke opp i hvilken og hvordan, sier Vanessa Baird.

Nobel Fredspris deles ut i Oslo Rådhus under en høytidelig seremoni på Alfred Nobels dødsdag 10. desember. Der mottar prisvinnerne fredsprismedaljen, som er utformet av Gustav Vigeland, og hvert sitt diplom.

Nytt fredsprisdiplom hvert år
Det opprinnelige diplomet, som ble brukt ved samtlige fredprisutdelinger fram til 1969, var tegnet av Gerhard Munthe. I 1991 ble det bestemt at diplomets utseende skulle fornyes hvert år ved hjelp av et originalt innkjøpt kunstverk av en norsk samtidskunstner.

Årets diplom ble avduket på Nobels Fredssenter, der de to nye fredsprisvinnerne ble feiret med åpen dag og et innholdsrikt program lørdag.

Etter foredraget sitt om prisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege, lettet også Nobelkomiteens sekretær Olav Njølstad litt på sløret av hemmelighold som omgir arbeidet i komiteen. Han fortalte hva som skjedde inne på komiterommet da årets prisvinnere ble valgt:

– Etter at komiteen hadde diskutert i månedsvis kunne komitelederen endelig si: «Nå tror jeg vi er enige. Nå har vi gjort to mennesker til prisvinnere.» Det helt stille i rommet, og så sa det nyeste komitémedlemmet Anne Enger: «Nå fikk jeg gåsehud». Det var helt tydelig at alle som satt rundt bordet følte at dette var en veldig pris, sa Njølstad.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.