Hvem vinner designbransjens høythengende priser denne uken? Heymat fra Mo i Rana er blant de nominerte.
– Nivået på de nominerte er som vanlig svært høyt, kanskje enda høyere enn tidligere. Når designindustrien vår også i år leverer såpass sterkt på nyskaping og vekst, så er det ikke på grunn av, men kanskje heller på tross av, offentlig støtte, sier Egil Sundet, sjef for bransjeforeningene Designindustrien og Teko.
Han forteller om en kraftig eksportvekst for norske møbel-, interiør-, tekstil- og sportsprodusenter. Ambisjonen er en dobling av ferdigvareeksporten innen 2030.
– Skal vi få til dette, trenger vi rammevilkår på linje med våre naboland. Vi trenger en kraftfull eksportsatsing for norsk design internasjonalt, slik blant andre Danmark har. Vi må også få investeringsstøtten opp på samme nivå som våre naboland, slik at mer produksjon skjer i Norge, sier Sundet.
Det er Heymat, Flokk, Alfa, Vestre, Varier, Northern, LK Hjelle, Figgjo, Fora Form Hadeland Glassverk og Gudbrandsdalens Uldvarefabrik som er nominert til de i alt fire prisene som deles ut under Designindustriens bransjedag onsdag 26. april: Årets eksportbedrift, Årets produkt, Årets merkevarebygger og Klassikerprisen.
De nominerte til Designindustriens eksportpris er Hadeland Glassverk, Heymat og Vestre.
Heymat fra Mo i Rana har i løpet av få år bygget opp et imponerende matteimperium, og mye av veksten kommer fra eksportmarkedene. I 2022 lå eksportandelen på 34 prosent, blant annet drevet av gründerbedriftens satsing i statene. Ved å etablere produksjon og lagerkapasitet i USA kan Heymat nå selge kortreiste matter på det nordamerikanske markedet.
Også tradisjonsrike Hadeland Glassverk opplever fremgang i den engelskspråklige delen av verden. Selskapet satser både i USA og i Storbritannia, og i fjor åpnet de et nytt showroom i London. Her viser Hadeland Glassverk blant annet fram lamper fra sine nye belysningsserier.
Vestre er Norges største produsent av møbler til byer, parker og andre uterom. Du finner de karakteristiske utemøblene overalt – fra badeanlegg i Sverige til togstasjoner i Tyskland. Så har også eksporten firedoblet seg de siste seks årene, og lå i fjor på hele 70 prosent.