Nytt gjennombrudd: Tilbakefall av kreft kan oppdages før den når toppfart

gjensidige

En flytende biopsi som benytter markører som slippes ut i blodstrømmen av kreftceller kan avsløre mulig tilbakefall av kreft og gjenværende sykdom lenge før tradisjonelle metoder – i Finland er testen allerede i bruk ved Docrates Cancer Center.

Kreftbehandling blir mer og mer tilpasset. I de senere årene har de største fremskrittene innen tilpasset behandling kommet spesielt gjennom utvikling av genetisk og molekylær profilering av svulster. Utnyttelsen av informasjon basert på genetisk diagnostikk gir allerede kreftpasienter muligheten til å få målrettet behandling og unngå unødvendig behandling og bivirkningene det forårsaker.

Forskjellige tester som utnytter den genetiske informasjonen til celler blir også utviklet for å oppdage kreft på et tidligere stadium. Det siste tilskuddet er flytende biopsi, som kan brukes til å oppdage tegn på tilbakevendende kreft i blodet, noen ganger opp til måneder før konvensjonell bildebehandling eller blodprøver som brukes i kreftbehandling kan oppdage disse tegnene.

For øyeblikket kan testen brukes for eksempel for tarm-, bryst-, lunge- og blærekreft, både for å avgjøre responsen på behandlingen og før man starter farmakoterapi etter kirurgi eller for å forutsi mulig tilbakefall.

Testmetoden er basert på identifisering av svulst-DNA som sirkulerer i blodstrømmen. En flytende biopsi kan brukes til å identifisere mikroskopiske svulster etter kirurgi, kreft som utvikler seg på molekylært nivå eller en tilbakevendende kreft raskere enn de konvensjonelle metodene ved å spore svulst-DNA frigjort av kreftcellen inn i blodstrømmen.

Under testens utviklingsfase blir DNA fra pasientens svulstvev og friske hvite blodceller sekvensert og sammenlignet med hverandre, og hver svulst får sitt eget DNA-fingeravtrykk. Etter dette kan sirkulerende svulst-DNA påvises i pasientens blodstrøm med stor følsomhet og nøyaktighet, selv ved et svært lavt antall.

Pasientens kreft må ikke nødvendigvis ha kommet tilbake hvis svulst-DNA finnes i blodet, men en positiv test indikerer at sjansen for tilbakefall er betydelig. Et negativt testresultat indikerer at ingen svulst-DNA er blitt påvist og risikoen for tilbakefall er lav. Resultatet av testen krever alltid en klinisk tolkning. Leger kan optimalisere behandlingsbeslutninger og oppfølging i henhold til testresultatene.

I tillegg til kirurgi brukes adjuvant terapi ofte til behandling av krefttyper som denne testen egner seg for. Disse behandlingene kan være tøffe for pasienter og svekke livskvaliteten betydelig. Den nye blodprøven gir onkologer viktig tilleggsinformasjon for å støtte behandlingsbeslutninger og gjør det mulig for pasienter å få bedre behandling.

Docrates Cancer Center innførte den nye testmetoden i begynnelsen av 2023.

– I beste fall kan vi oppdage kreft som er i ferd med å komme tilbake tidligere enn med konvensjonelle avbildningsmetoder, og det kan være mulig å starte behandling i tide før kreften, så å si, når toppfart, sier Chief Clinical Director Juha Kononen ved Docrates Cancer Center.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.