Halve Norge pusset opp hjemme – Men noe bør du ikke gjøre selv

codan

En ny undersøkelse viser at hele 49 prosent har oppgradert boligen de eier det siste året. – Noen ting bør du leie inn håndverkere til å gjøre, hvis ikke kan det bli overraskende dyrt, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

Undersøkelsen er gjennomført i et befolkningsrepresentativt utvalg av Norstat for Codan Forsikring.

«Alle» har tilbrakt et år innenfor husets fire vegger, og mange har tatt fatt på prosjekter nettopp hjemme. Og nordmenn har brukt store summer på oppgradering av boligen sin i 2020, viser undersøkelsen: 31 prosent har pusset opp for opptil 100.000 kroner, 16 prosent for mellom 100.000 til én million kroner og to prosent for over én million kroner.

Nordmenn er glad i å gjøre arbeid selv, men noen ting bør man få autoriserte fagfolk til å gjøre. Arbeid med elektriske løsninger og rørleggerarbeid er eksempler på oppgaver hvor man bør bruke fagfolk.

– Får du vannskader på badet fordi membranen ikke er lagt riktig, vil ikke forsikringen dekke det om du har gjort det selv, sier Persson i Codan Forsikring.

Bærekonstruksjoner og endringer i romløsning kan det også være lurt å sette bort til noen andre.

Har du brukt håndverker, og de gjør feil, er du dekket for skader i opptil ti år etterpå. Det gjelder ikke om du har gjort det selv, eller har brukt en ufaglært, ifølge Codan Forsikring.

Maling, tapetsering, gulvlegging og listverk utgjør ikke en like stor risiko for alvorlige skader i ettertid. – Mange synes det er gøy og givende å gjøre ting selv, men husk å være forsiktig når du holder på, sier skadesjefen.

Ved betydelig oppgradering av for eksempel et gammelt elektrisk anlegg, vil boligen bli tryggere, og forsikringen kan dermed bli rimeligere.

– Når oppgradering av boligen gir lavere skaderisiko, kan hus- og innboforsikringen ofte reduseres, sier skadesjefen i Codan.

På den annen side kan store oppgraderinger bidra til at verdien på boligen stiger, og da bør forsikringssummen også oppjusteres. – Det er alltid lurt å melde inn større oppgraderinger til forsikringsselskapet, sier Persson. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.