Giganten Nokia omfavner norsk datasenter-løsning

miris

Behovet for datasentre er ventet å vokse enormt, og især behovet for såkalte EDGE-sentre, som skal ligge så nær brukerne som mulig. Jo tettere på datasenteret brukeren sitter jo høyere og mer stabil blir hastigheten. Det blir som en kortreist sky.

– Når guttene mine spiller dataspill, så vet de utmerket godt ping-tiden, hvor kjapp den er. Etter hvert som «skyen» blir mer enn et lagringssted, men også et sted for beregninger, så blir det viktig å få disse utført så nært seg som mulig, sier Jan-Gunnar Mathisen, adm. direktør i MIRIS.

MIRIS er et norsk eiendoms- og teknologiselskap som utvikler bærekraftige bygg og teknologi for å øke produktiviteten i eiendomsbransjen. I dag er mange datasentre energiverstinger som krever svært mye strøm. Varmen som produseres slippes i tillegg rett ut i luften.

I fjor høst lanserte MIRIS konseptet Spark EDGE, en løsning som gjør at varmen fra datasentrene gjenbrukes til oppvarming av nærliggende bygg. I tillegg til at løsningen er energivennlig, er den også støyfri.

– Det haster å ta i bruk bærekraftige løsninger. Det finnes ni millioner datasentre på kloden i dag, og hvis vi ikke gjør endringer vil de i løpet av få år bruke opp mot en femtedel av energiressursene på jorda, sier Svein H. Olavesen, prosjektdirektør for Spark-konseptet i MIRIS.

Nå har MIRIS signert en avtale med finske NOKIA, som skal levere dataløsningen og drifte pilotanleggene.

– MIRIS er et spennende og innovativt selskap. Jeg gleder meg til vårt videre samarbeid for å utvikle smarte byer og EDGE-nettverk i verdensklasse. At løsningen i tillegg gjenbruker energi er en drivkraft i seg selv, sier NOKIAs strategiske sjef, Ole Christian Braathen.

NOKIA satser tungt på fremtidens nettløsninger
I Norge er NOKIA fortsatt synonymt med et selskap som en gang var størst på mobiltelefoner. Det nordmenn ikke vet, er at selskapet fortsatt er en gigant, med over 100.000 ansatte og en markedsverdi på nesten 300 milliarder kroner.

– Vi er svært glade for at NOKIA liker vårt arbeid. De er store på utvikling av nettløsninger, og sammen skal vi utvikle og teste et produkt som ikke bare er bærekraftig, men som også leverer den kvaliteten nettbrukerne forventer, sier Olavesen.

I første omgang skal MIRIS og NOKIA teste ut EDGE-løsningen i liten skala, men målet er at kommuner over hele landet etter hvert investerer i Spark.

– Dette samarbeidet demonstrerer hvordan ulike teknologiselskaper kan komme sammen og utvikle nye forretningsmuligheter. Med maskineriet på plass starter et langsiktig samarbeid mellom MIRIS og NOKIA, med fokus på EDGE-løsninger, som skal testes grundig før de tilbys til sluttbrukerne, sier Morten Kveil, account manager i NOKIA.

Time kan bli første pilotkommune
Flere kommuner har vist interesse for Spark EDGE. Både Os og Time kommuner konseptutreder nå muligheten for å bygge et datasenter som kan forsyne bygg og anlegg rundt med strøm.

Time kommune har lenge planlagt et teknologisenter i et høyhus på 12 etasjer. Sammen med MIRIS og NOKIA skal de nå undersøke om et nærliggende datasenter kan gi varme til dette og andre bygg og anlegg i området. Både en svømmehall og en stadion er på blokka.

MIRIS har tidligere fått mye omtale for hotellkonseptet SVART, som blir verdens første powerhouse-hotell. Meløy kommune i Nordland har godkjent reguleringsplanen for det spektakulære hotellet som skal bygges på påler ved foten av Svartisen nasjonalpark.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.