Fyrverkerisalget er i gang! 7 tips til trygg nyttårsaften

nyttårsaften

Fyrverkerisalget har startet og avsluttes allerede fredag. Fyrverkeriforeningen melder om stor pågang og ber om at nordmenn gjør innkjøpene i god tid før nyttårsaften slik at man slipper køer.

Hvert år har 1,8 millioner nordmenn, og enda flere tilskuere, gleden av å feire inngangen til et nytt år ved å sende opp fyrverkeri. Dette er en viktig og stolt tradisjon som skaper fellesskap og hyggelige opplevelser sammen. Dessverre er det slik at fyrverkeri også kan misbrukes.

– De aller fleste bruker fyrverkeri på en trygg måte, men vi har en nullvisjon når det kommer til person- og materielle skader. Da må flere følge rådene til myndigheter og bransjen, og slutte med uvettig bruk, sier Rikard Spets i Norsk Fyrverkeriforening.

Spets mener en trygg og sikker nyttårsfeiring med fyrverkeri begynner med å respektere oppskytningstiden fra kl. 18.00-02.00. Dessuten anbefaler han å lese bruksanvisningen på produktet, anvende beskyttelsesbriller og unngå alkohol.

– Nyttårsaften skal være en trygg og fin opplevelse for barn og voksne. Vi deler ut gratis beskyttelsesbriller ved kjøp av fyrverkeri. Disse må brukes, sier Spets.

Her er Fyrverkeriforeningens 7 tips til en trygg og fin nyttårsfeiring:

  1. Respekter oppskytningstiden

Det er bare lov å bruke fyrverkeri fra 18:00 til 02:00 på nyttårsaften. Slik unngår vi at mennesker og dyr blir skremt og overrasket. Dessuten begrenser vi lydnivået til en kort periode for våre firbeinte venner. 

  1. Bruk beskyttelsesbriller

Norsk Fyrverkeri ønsker et nasjonalt påbud om beskyttelsesbriller. Som en ekstra sikkerhetsventil er det viktig å benytte seg av briller, slik at man beskytter øynene ved oppskyting av fyrverkeri. Spets minner om at man må bruke briller selv om man ikke tenner på fyrverkeriet selv, og holder god avstand. 

  1. Les bruksanvisningen

I bruksanvisningen står det klart og tydelig hvordan du skal håndtere fyrverkeriet. Her finner du alt fra hvor du skal tenne på, til hvilken avstand du skal holde for at det skal være trygt. 

  1. Planlegg oppskytingen

Finn et trygt sted der fyrverkeriet ikke kan velte. God planleggingen gir også mindre stress når man skal ut og feire nyttårsaften. 

  1. Ikke bøy deg over fyrverkeriet eller tenn på igjen om den ikke virker

Alle medlemmene av Norsk Fyrverkeriforening utfører streng kontroll på fyrverkeriet de selger. Om det allikevel skulle være noe som ikke fungerer, forteller Spets at man kan levere fyrverkeriet og få pengene tilbake. 

  1. Hold avstand

Fyrverkeri er best på avstand. Da ser man mer, og det er tryggere. 

  1. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen

Spets avslutter med å si at det siste tipset ofte er det viktigste. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Vurderingsevnen blir dårligere, og alkoholpåvirkning kan i verste fall føre til ulykker. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.